„Klubrádió
Reggeli gyors

"Lehet rágalmazni közszerplőket, ha politikai célból teszik"

10/09/2021 12:34

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

"Közszereplőként egymás lejáratása, rágalmazása – ha ez politikai cél érdekében történik –  megengedett" – vonta le a másodfokú bírósági ítélet tanulságát Kovács András, a Menedék Egyesület igazgatója. Hozzátette a Kúria ítélete értelmében a közmédia feladata azonban elfogulatlanul mindkét oldalt támogatva tájékoztatni.

2021. szeptember 10. Reggeli gyors - részlet 21.09.10. Kovács András
09:00
00:00
2018-ban az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) egy sajtótájékoztató keretében valótlanságokat állított a Menedék Egyesület irodája előtt a szervezet tevékenységéről és "Bevándorlást támogató szervezet" feliratú matricát ragasztott a kapucsengőjük fölé. A valótlanságok terjesztésében a közmédia is részt vett: ennek jogellenességét mondta most ki a Kúria tanácsa – olvasható TASZ, a 444 oldalán megjelent cikkében.

Kovács András szociológus, a Menedék Egyesület igazgatója a Klubrádiónak elmondta, hogy első fokon még helytadott a bíróság az egyesület érvének, mely szerint róluk valótlanságokat állítottak, rágalmazták az ott dolgozókat, és ez helytelen. Másodfokon ugyan azt mondta bíróság, hogy mivel a szervezet fontos társadalmi, a migráció területén tevékenykedik, és ezzel kapcsolatban állásfoglalást fogalmaz meg, közszereplővé válik, ezért tűrni köteles. 

"Közszereplőként egymás lejáratása, rágalmazása – ha ez politikai cél érdekében történik –  megengedett" – vonta le a tanulságot Kovács.

A közmédia képviselete azzal érvelt, hogy ők mindössze közvetítették az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség tájékoztatóját. Ezt indokolták azzal, hogy az állítás hitelét nem tartották fontosnak ellenőrizni, hiszen bírósági ítélet is kimondta, hogy mint politikai indíttatású tett, a valótlanságok terjesztése megengedett.

Ezt követően csak a közmédia egyoldalú tájékoztatását vizsgálta meg a Kúria, amely értelmében a közszolgálatiság keretén belül működő médiumok feladata ellenőrizni bármely szervezet állításának hitelét, és helyet teremteni az ellenoldal érvelésének is. Ezt pedig elfogulatlanul kell a közönség elé tárni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kovács Andrással
2021.09.10., péntek 8:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert