„Klubrádió
Esti gyors

Leállt a világ fővárosa

3/04/2020 05:26

| Szerző: Klubrádió

New York, a város, ami soha nem áll meg, és ez most úgy tűnik, hatalmas gond, mivel így a Nagy Almában és annak környékén egyelőre szinte megállíthatatlanul terjed a koronavírus-fertőzés. A New Yorkban élő Abella Vera kedden telefonon számolt be a helyzetről.

2020. március 31. Esti gyors / részlet, Abella Vera (20.03.31.)
04:44
00:00

Kompletten megállt a világ fővárosának is nevezett New York, gyakorlatilag csak a legszükségesebb boltok vannak nyitva, közértek, gyógyszertárak, mosodák, mindenki átállt tartalék üzemmódra, az iskolák bezártak, a gyerekek távoktatásban tanulnak. Vannak olyan metróvonalak, amiket már bezártak, bár a buszokat ingyenessé tették, de a legtöbb helyen csak óránként járnak. Az orvosi időpontokat lemondták, nem sürgős esetben már csak weborvoslás vehető igénybe. Gyülekezési tilalmat rendeltek el, a játszótereket, parkokat is lezárták – mondta el a New Yorkban élő Abella Vera.

 
Forrás: Free-Photos/Pixabay
 

Tömegével engedik el a rabokat

Mostantól 500 dollárra büntethető az, aki nem tartja be a távolságtartási előírásokat. A fertőzés tovább terjedésének megakadályozása miatt a börtönökből elengedtek ezer nem erőszakos bűnelkövetőt. A városban a kilakoltatásokat is felfüggesztették, és tizennégy napos utazási korlátozás van érvényben.

Az új szabályok kihirdetése után New Yorkban is jellemző volt a pánikvásárlás, az emberek papírtörlőt, vécépapírt, kézfertőtlenítőt, maszkokat vettek.

Amerika az új gócpont, rosszabbak a számaik, mint Kínáé

Nemrég megérkezett New York partjaihoz a haditengerészet ezerágyas USN Comfort nevet viselő kórházhajója is, de ezen felül  több épületet megnyitottak és  kórházzá alakítottak, emellett a Central Parkban 1000 ágyas sátrakból álló mobilkórházat építettek. Március 31-én, kedden 75 795 regisztrált fertőzött volt, szerdán délben viszont már 83 712-t tartottak számon New York államban. Szintén szerdán délig az államban több mint 1900-an haltak bele a vírus okozta betegségbe. Csak New York városában 47 349 esetet regisztráltak, és 1096-an hunytak el.

Forrás: Gerd Altmann/Pixabay
 

Az egész Egyesült Államokban már 200 ezer fölött jár a nyilvántartott fertőzöttek száma, amivel Amerikai a koronavírus-járvány fő gócpontjává vált a világban, bőven meghaladva a hivatalosan 80 ezer körüli hivatalos kínai adatot, amelyről azonban az amerikai titkosszolgálat azt állítja, azok hamis, illetve erősen kozmetikázott.

Mobil halottasházak

Az amerikai fertőzöttek és elhunytak  száma folyamatosan növekszik, Manhattanben már több kórház mellé mobil halottasházakat is felállítottak. Bár a kormányzó szerint talán némi lassulás felfedezhető az adatokban, azok mégis nagyon aggasztóak. A megbetegedések először kétnaponta, majd háromnaponta duplázódnak meg, most már ez a szám csak hatnaponta emelkedik a kétszeresére, de mivel egyre magasabb a viszonyítási alapot jelentő betegszám, ez a növekedés még mindig rengeteg új fertőzést jelent.

A telefonbeszélgetés 2020. március 31-én hangzott el.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Abella Verával
2020. március 31.. kedd 18.00.
riporter: Kárpáti Iván