„Klubrádió
Reggeli gyors

Lázár valószínűleg elveszítette a józan ítélőképességét a Budapest-bérlet kapcsán – véli a VEKE elnöke

25/01/2024 11:13

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Lázár miniszter úr erőszakolna rá mindenkire a Budapest-bérlet helyett egy új rendszert, azonban ehhez nem rendelkezik kellő többletforrással, mivel pénzügyminiszter nem ad erre – mondta Dorner Lajos, a VEKE elnöke a Reggeli gyors című műsorban. "Úgy is fogalmazni, hogy ez hattyúdal vagy kapuzárási pánik a miniszter úrnál, valamit szeretne még letenni az asztalra, és hát a maga keresetlen kommunikációs módján próbálja ezt értésre adni" – tette hozzá.

2024. január 25. Reggeli gyors-részlet (2024.01.25.) Dorner Lajos
15:06
00:00

Január 17-én a BKK, a Volánbusz és a MÁV-HÉV módosította a 2023. december 29-én kötött átmeneti megállapodást, amelyben a legfontosabb változás az, hogy a szerződés a közbeszerzési értékhatár elérését követően is fenntartja a megállapodás hatályát – írta a BKK szerdán a 24.hu megkeresésére. Bár úgy tűnt, az eddig akadályok elhárultak, Lázár János építési és közlekedési miniszter ezt cáfolta szerda délutánra.

Ez annyit jelent, hogy kiigazították az átmeneti technikai megállapodást, mert a felmondási szerződés felmondási ideje hamarosan lejár. Ezt a felmondást most kikerülték egy jogászkodással – magyarázta Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke. Hozzátette, érdemi változás nem történt, a lényeges dolgok a főváros és a minisztérium közötti tárgyalásokon fognak eldőlni.

Itt nem szakmai szinten van probléma, hanem politikai szinten. "Most már talán a hallgatóknak is látszik, hogy valójában itt egy olyan ügyről van szó, amit szándékosan fújtak fel, és szándékosan kreáltak belőle problémát, pedig valójában igen jól működött" – mondta a Budapest-bérletről Dorner.

"Lázár miniszter úr folyamatosan azt próbálja sugallni, hogy márpedig itt új világ jön március elsejétől, az utazóközönség pedig pont ezt nem tudja elképzelni" – fogalmazott Dorner. "Ha valami jó az embereknek és egyébként jó az államnak is, akkor abba miért kell belebarmolni" – tette hozzá a szónoki kérdést.

Lázár János a makói, illetve hódmezővásárhelyi körzethez van szokva, Budapest vonzáskörzete pedig nagyságrendekkel nagyobb ügy – véli a VEKE-elnök. A közlekedési miniszter valószínűleg elveszítette a józan ítélőképességét – tette hozzá. Az önkormányzati törvény ugyanis kimondja, hogy a Budapest határain belüli közösségi közlekedés megszervezése a Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe tartozik. "Tehát a szakminisztériumnak az égegyadta világon semmi köze nincs ahhoz, hogy Budapesten belül mi történik" – magyarázta Dorner. Hozzátette, A fővárosi közlekedés irányítására nincs is apparátusa a kormányzatnak, mivel a BKK nagyságrenddel nagyobb forgalmat bonyolít, mint a MÁV.

Lázár miniszter úr erőszakolna rá mindenkire ezt az új rendszert, azonban ehhez nem rendelkezik kellő többletforrással, mivel pénzügyminiszter nem ad erre – mondta Dorner. "Úgy is fogalmazni, hogy ez hattyúdal vagy kapuzárási pánik a miniszter úrnál, valamit szeretne még letenni az asztalra, és hát a maga keresetlen kommunikációs módján próbálja ezt értésre adni" – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejtászóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Dorner Lajossal
2024. január 25., csütörtök 07:33
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János