„Klubrádió
Reggeli gyors

Lattmann: Átverés, hogy az EU mostantól kisegítheti az ellenzéki városokat

17/02/2022 10:00

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Befogadta az Európai Parlament a momentumos Cseh Katalin jelentését arról, hogy a városok az államtól függetlenül is pályázhassanak uniós forrásokra. De ez nem azt jelenti, hogy ezentúl ez már így is lesz, és az EU a közvetlenül támogathatja a településeket, így a kormányzati megvonásoktól szenvedő ellenzéki vezetésű városokat. A jelentés elfogadása ehhez kevés. A következő lépésben az Európai Bizottság dönthet majd arról, kezdeményez-e jogalkotást a kezdeményezésben megfogalmazott javaslatok alapján – mondta Lattmann Tamás nemzetközi jogász.

2022. február 17. Reggeli gyors - részlet 22.02.17. Lattmann Tamás
10:27
00:00

Szerdán az Európai Parlament elfogadta a momentumos Cseh Katalin által készített jelentést, amely szerint indokolt lenne, hogy a városok önállóan, azaz az államok kikerülésével is pályázhassanak uniós forrásokra.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász a Klubrádiónak azt mondta, a jelentés a jövőre vonatkozó törvényalkotási javaslatokat tartalmaz. Ezeket az Európai Parlament egyfajta kezdeményezésként tárja az Európai Bizottság elé. "Hogy ezekből lesz-e uniós jogszabály valamikor, az már az uniós jogalkotás függvénye." A Bizottság – amely szervezet kizárólagos jogalkotási kezdeményezés jogával rendelkezik – a jelentésben foglaltakat napirendre veszi, és több szempont alapján mérlegeli azokat.

Az egyik sarkalatos szempont, hogy az uniós keretrendszeren belül jogszabállyá alakíthatók-e a javaslatok. A szakember  felhívta a figyelmet arra, hogy az EP gyakran "áll elő olyan ötletekkel", amik uniós hatásköri problémákat vetnek fel. Egyszerűbben, bármennyire is tűnik jónak egy felvetés, ha nincs a megvalósításához szükséges uniós hatáskör, érvényes jogszabály arra nem hozható.

 
 Archiv / Szabad Városok főpolgármesterei
Budapesten 2019. 12. 16-án, hétfőn Karácsony Gergely budapesti, Matúš Vallo pozsonyi, Zdeněk Hřib prágai és Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester írt alá közös nyilatkozatot a Szabad Városok Szövetsége nevében. Forrás: Facebook
 

Ha pedig felmerül, hogy a jogalkotás folyamán olyan szabályt hoztak, melyre nem vonatkozik az uniós hatáskör, az Európai Bíróság feladata megvizsgálni azt, és indokolt esetben semmissé tenni a jogszabályt. Erre volt példa Magyarország és Lengyelország sikertelen kísérlete, amikor az Európai Bíróság előtt támadták meg a jogállamisági mechanizmust.

Cseh Katalin jelentésével kapcsolatban megjegyezte, az Európai Parlament befogadta azt, tehát a következő lépésben az Európai Bizottság, a vizsgálatát követően arról dönt majd, mely javaslatokból kezdeményez jogalkotást.

Lattmann Tamás a Facebook-oldalán is foglalkozott a kezdeményezés európai parlamenti elfogadásáról szóló bejelentéssel. A nemzetközi jogász szerint miközben több magyar lapban is arról írtak, mostantól a városok közvetlenül mehetnek az uniós pénzekért a jelentés miatt, a helyzet egészen más. "Ehhez képest a valóság az, hogy ebből akkor lesz valami, bármi, ha e jelentés alapján az Európai Bizottság jogszabály-javaslatot terjeszt elő, amit aztán a Parlament/Tanács kettőse a megfelelő uniós jogalkotási eljárás eredményeképpen elfogad. Optimális esetben mondjuk kb. két éven belül." Lattmann arra is egyértelműen utalt, hogy aki másképp tálalja a jelentés elfogadását, az megtéveszti a közönségét. "Nem kéne átverni a választókat. Az ellenzékieket sem. Az ellenzéknek sem" – fogalmazott a bejegyzésében.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Lattmann Tamással
2022.02.17., csütörtök 7:17
Riporter: Mérő Vera