„Klubrádió
Megbeszéljük...

László Csaba: Az államháztartás helyzetén az infláció segíthet a legtöbbet

20/04/2022 21:25

| Szerző: Klubrádió

A Medgyessy-kormány volt pénzügyminisztere szerint a hatalmas költségvetési hiány, a növekvő infláció és az energiaárak beláthatatlan növekedése politikai értelemben nem veszélyezteti az Orbán-rendszer stabilitását. László Csaba volt Bolgár György vendége a Megbeszéljükben. 

2022. április 20. Megbeszéljük - részlet 22.04.20. László Csaba
16:29
00:00
"Így van a rendszer kitalálva" címmel csütörtökön jelenik meg László Csaba cikksorozatának első része a Magyar Narancsban, amiben logikusan, pontosan veszi számba az ellenzék vereségének okait.

A közgazdász szerint egy "nem demokráciában", egy autokráciában, egy tekintélyelvű, központosított rendszerben szinte lehetetlen a demokrácia szabályait tiszteletben tartó ellenzéknek nyernie.

A volt pénzügyminiszter úgy véli, hogy rengeteg pénz és szervező munka van amögött, hogy ez a rendszer így tud működni. Ez a szervezeti struktúra (a párt és részben az állam is) szinte multi-level marketing (MLM) alapon, nagyon hatékonyan, országos szintű szervezettséggel működik. Gyakorlatilag négy éves folyamatos kampány üzemmódban felelős azért, hogy minden hívőt elvigyen szavazni amikor a választásnak eljön a napja. Ennek megvan az adatbázis és kapcsolati háttere is. Ide kell sorolni a médiának is a jelentős részét, ami ezt szolgálja: a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt (KESMA) és a 130 milliárdos támogatással működő teljes közmédiát is. Elvileg lehet független médiát is olvasni az interneten keresztül bárkinek, de tudható, hogy ezek rétegmédiák, az ország jelentős részéhez nem jutnak el, sőt a rendszer visszáságai miatt ezek nagy része fizetősek, így pont azok szorulnak ki az olvasásukból, akik leginkább rászorulnának arra, hogy tényszerű, független tájékoztatáshoz jussanak.

Ennek a rendszernek a közzéppontjában Orbán Viktor áll. Valószínűleg nem minden egyes elemét ő személyesen tervezte meg, írta le, de kiválasztotta azokat az embereket, akik a médiáért, a pártszervezésért vagy a választási mozgósításért felelnek. Az látszik, hogy a személyes döntéseket a végén ő hozza meg, így kialakult körülötte egy olyan rendszer, ami jelentős részben hozzá kötődik, de ez a szisztéma olyan szinten kész van, hogy akár nélküle is tud működni, ha egy olyan ember kezébe kerül, aki megfelelő tehetséggel és hatalommal rendelkezik – mondta a címzetes egyetemi tanár.

László Csaba szerint valószínű, hogy a választások előtti ilyen mértékű osztogatásra (szja-visszatérítés, 13. havi nyugdíj stb.) nem is lett volna szükség, enélkül is nyert volna a Fidesz. Emiatt a nagy mértékű "ajándékozás" miatt viszont különösen nehéz lesz a költségvetés helyzete. Valószínűleg a választási végeredményt meghatározó momentum a rezsicsökkentés, majd a mindent eldöntő adu ász a háború kommunikációs kezelése volt, amit már az utolső napokban a közvéleménykutatók sem tudtak jól mérni. 

Ez a nagy kiköltekezés, a nagy költségvetési hiány, a növekvő infláció és az energiaárak beláthatatlan növekedése politikai értelemben nem veszélyezteti az Orbán-rendszer stabilitását, véli a volt pénzügyminiszter. "Azt gondolom, hogy az infláció tud a legtöbbet segíteni az államháztartás helyzetén a következő években, ami szomorú, mert az inflációnak mindig a legszegényebbek a vesztesei. Ám ha komoly – számukra politikailag vállalhatatlan – megszorításokat vagy látványmegszorításokat nem vezet be a kormány, akkor marad az infláció, ami valójában láthatatlan megszorítás. Én leginkább erre számítok" – mondta László Csaba, a Medgyessy-kormány volt pénzügyminisztere, címzetes egyetemi tanár, közgazdász.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Megbeszéljük...
2022. április 20., péntek 17:15
Műsorvezető: Bolgár György