„Klubrádió
Esti gyors

Lassíts Budapest!

29/04/2020 21:29

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely forgalomlassítási tervéről zajlik a vita. De mi is a terv célja? Európa számos fővárosában szeretnék elérni, hogy senki se haljon meg közlekedési balesetben.

2020. április 29. Esti gyors - részlet 20.04.29. Balogh Samu
06:18
00:00

Egyetlen ember se haljon meg közlekedési balesetben. Ez számos európai főváros, nagyváros célja, ezt hirdette meg Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is. Ez a koncepció számos elemet tartalmaz, a gyalogosoktól a kerékpárosokon át az autósokig minden közlekedőt érint.

Különösen aktuálissá teszi az elképzelés átgondolását az, hogy a koronavírus járvány után feltehetően átalakul majd a város élete, valószínűleg több, szélesebb járdára lesz szükség, változnak a szokások a lakóövezetekben, a közösségi tereken.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke hangsúlyozta az Esti gyorsban, hogy egyelőre semmilyen döntésről nincs szó. Ami elterjedt, hogy 70 helyett 50, 50 helyett 30 kilométer/óra lenne e megengedett sebesség, általánosságban nem igaz. Nem akarnak fűnyíróelvet alkalmazni. Egy tervezési folyamat indul be, melynek során szakértők vizsgálják meg –ha nem is utcáról utcára-, hogy mi lenne a célszerű változtatás. Ez a tervezés körülbelül fél évig fog tartani. Addig érdemes véleményt nyilvánítaniuk szakmai és civil szervezeteknek, tulajdonképpen bárkinek.

A mostani adatok szerint átlagosan hetente meghal egy ember közlekedési balesetben Budapesten. Már Bécs mutatója is sokkal jobb, az észak-európai fővárosokról nem is beszélve, ott szinte nulla. Van tehát itt is gondolkodni- és tennivaló.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mihádák Zoltán.

Esti gyors
2020.04.29. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor