„Klubrádió
Megbeszéljük...

Lányi: A civil csoportoknak újra kell szervezniük magukat

25/01/2024 22:17

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A civil mozgalmak hálózatosodása termelheti ki a kormányból kiábránduló szavazóknak alternatívát nyújtó politikai erőt – véli Lányi András író, filozófus, környezetvédő.

2024. január 25. Megbeszéljük - részlet 24.01.25. Lányi András
14:45
00:00

"Volt idő, amikor nem a pártoknak voltak szavazói, hanem a szavazópolgároknak voltak pártjai. Hogy alapesetben a politika a társadalmi csoportok érdekeinek a képviseletéről szólt, és a vetélkedés különféle programok között zajlott" – írja a Válasz Online felületén megjelent esszéjében Lányi András író, filozófus, környezetvédő. Írásában azt a kérdést járja körül, hogy mit tehetnek a pártok, és a rájuk szavazatukat leadó civilek napjainkban. Gondolata illeszkedik Bolgár György Nincs mit tenni? című rovatába.

"Azzal az energiával, amivel hosszan éskörülményesen elmagyarázzuk egymásnak, hogy mit, miért nem lehet úgy se, azzal az energiával már falakat és rendszereket lehetne megdönteni" – mondta a Megbeszéljük csütörtöki adásában Lányi a független sajtó működésével kapcsolatban, hozzátéve, hogy ehelyett valami újat kellene csinálni, leginkább arra rámutatni, hogy milyen lehetőségek vannak.

Cikkében Lányi bemutatja azokat a pártokat, amelyek közül a választók kiválasztják a nézeteikhez legközelebb állót, és leadhatják rá szavazatukat. Csakhogy ennek – nézete szerint – jelenleg semmi értelme, mert "egy pártok vetélkedésén alapuló parlamentáris demokrácia elengedhetetlen feltétele, hogy a civil társadalom bízzon abban, hogy a képviseleti demokrácia alkalmas arra, hogy érdekeit képviselje, és ne meneküljenek a politikától, hanem kifejezzék céljaikat".

A civil közösségeknek újra kell szervezniük magukat, és erre lát példát is a pedagógusok mellett, valamint az iskolarendszerek megújításáért tartott demonstrációk, az akkumulátorgyárak telepítése elleni, valamint a tavak védelmére szervezett tiltakozások mögötti "civil mozgolódásokban". 

Az ellenzéki pártok Lányi szerint – civil támogatással, vagy anélkül – nem tudják megszólítani a bizonytalan szavazókat és nem tudják meggyőzni a  kormánypárti szavazókat sem, márpedig enélkül nem lehet többsége. "A létkérdés az volna, hogy a civil társadalom mozgalmai támogassák azokat a politikai erőket, akik őket képviselik."

A civil szervezetek, amelyek a politikától távol igyekeznek tartani magukat, kormányzati ellenállással szembesülve láthatják, hogy senki nem képviseli érdekeiket. "Elkerülhetetlen, hogy a civil mozgalmak hálózatosodása, előre nem látható módon kitermel magából olyan képviselőket, kezdeményezőket, akik reális alternatívát tudnak nyújtani azoknak, akik kiábrándultak ugyan a kormányból, mégse szavaznának az ellenzékre. Ezt a piaci űrt be kell tölteni" – foglalta össze, hogy a változás szerinte küszöbön áll, csak az ideje nem biztos.

"A történelemben azokra az évszámokra emlékszünk, amikor olyan dolgok történtek, amire nem számítottak az emberek."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Lányi Andrással
2024.01.25., csütörtök 17:45
Riporter: Bolgár György