„Klubrádió
Reggeli gyors

Lakatos Júlia: Az ellenzék képes volt megújulni és megtisztulni

27/09/2021 13:40

| Szerző: Klubrádió

Az RTL Klubon múlt hét pénteken megtartották az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek második előválasztási vitáját, és ezen már nem finomkodott annyira Dobrev Klára (DK), Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-LMP), Jakab Péter (Jobbik), Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András (Momentum). Ezúttal már kóstolgatták egymást az indulók. Talán a legmeglepőbb fordulat volt, hogy Karácsony Gergely közölte, nem támogatja Zuglóban Tóth Csabát, de szóba kerültek más jelöltek is, akikről az elmúlt időszakban kiderült valamilyen ügy. Szóba került az őszödi beszéd, az alaptörvény érvényessége és a melegek, valamint a romák helyzete is. Szénási Sándor erről beszélgetett Lakatos Júliával, A Méltányosság Politikaelemző Központ Nemzetközi Igazgatójával.

2021. szeptember 27. Reggeli gyors - részlet 21.09.27. Lakatos Júlia
06:44
00:00

A második előválasztási vita kapcsán Lakatos Júlia úgy véli, hogy azért is volt érdekes ez a beszélgetés mert Magyarországon elszoktunk a vita lehetőségétől és kultúrájától

Az ellenzék felfogása nagyon más a konfliktusok jellegéről mint a Fidesznek: a Fidesz abból él, hogy kiélezi a konfliktusokat, miközben Orbán Viktor nem szereti az ilyen jellegű vitákat – mert megteheti –, ezzel szemben az ellenzék pedig most képes volt vizuálisan is megjeleníteni azt az innovációt, amit az utóbbi években elért – mondta a Méltányosság Központ igazgatója. Most valami mással álltak elő, és azt a kiválasztási folyamatot, amit nem tudtak korábban jól megjeleníteni, mert túl sokan voltak, ezt most képesek voltak szervezett formában megmutatni, kezdenek belejönni. Ez most egy sokkal versengőbb vita volt, miközben a jelöltek konszenzusra hajlóak, és szeretik megegyezéses úton megoldani a konfliktusaikat, képesek voltak kiállni és értelmesen vitázni egymással.

A szakértő szerint a különbségeik ellenére a miniszterelnök-jelöltek közösen megmutatták, hogy az ellenzék képes volt megújulni és megtisztulni.

Lakatos szerint a két legfontosabb téma, amiben mégis nézeteltérések mutatkoznak, az az öszödi beszédhez való viszonyulás, illetve hogy milyen módon lehet a kétharmados törvényeket lebontani, amennyiben az ellenzéki összefogás megnyeri a tavaszi választásokat.

Szénási Sándor vendége nagyon fontosnak tarja, hogy végre napfényre került az összefogás hozzáállása az őszödi beszédhez és annak következményeihez, főleg, hogy a Fidesz természetszerűleg folyamatosan napirenden tartja ezt a témát, sőt hergeli a választópolgárokat. A választók döntő többsége nem tudja hová tenni ezt a kérdést.

Lakatos szerint Dobrev Klárának az is feladata lett volna, hogy nyíltabban beszéljen erről a problémáról, és azt mondja, hogy itt húzzunk egy vonalat, és – hogy az ellenzék hatalomra juthasson, – ezt magunk mögött kell hagyni. Ezt nem tette meg. Ez a vitában is élesen kirajzolódott, ebben egészen másképpen gondolkodnak a pártok képviselői

Lakatos JúliaLakatos Júlia
 

Fekete-Győr András sokat beszélt arról, hogy generációváltás kell Magyarországon, de nem biztos, hogy hazánk megérett már erre a váltásra, ugyanakkor egy régi generációval nem lehet hatalomra kerülni, ha nem néz szembe azokkal a hibákkal, amik egyébként ahhoz vezettek, hogy kikerültek a hatalomból – szögezte le az elemző.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Lakatos Júliával
2021.09.27., hétfő 8:48
Riporter: Szénási Sándor