„Klubrádió
Reggeli gyors

Kurz gyors, felívelő karrierje most hirtelen véget is ért

11/10/2021 12:37

| Szerző: Klubrádió

Szombat este lemondott Sebastian Kurz osztrák kancellár. Hazánkkal összevetve érdekes, hogy a kancellár nem nagyobb ügybe bukott bele, mint hogy manipulálta-e az Osztrák Néppárt ÖVP az Österreich című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket. Kurz a szintén néppárti Alexander Schallenberg külügyminisztert javasolta utódjának. Werner Kogler zöldpárti alkancellár - az ellenzéki pártok legnagyobb csalódottságára -  bejelentette a Zöldek és a néppárt kormánykoalíciójának folytatását. A Reggeli gyors vendége Techet Péter, az Azonnali munkatársa, a Freiburgi Egyetem tudományos főmunkatársa volt.

2021. október 11. Reggeli gyors - részlet 21.10.11. Techet Péter
10:00
00:00

Techet szerint Sebastian Kurz lemondása taktikai lépés volt, mivel a zöldek részéről is és a néppárton belül is erősödtek azok a hangok, miszerint le kell mondania, ezért ő inkább a kancellárságtól lépett vissza, és nem várta meg, hogy saját pártja esetleg a pártelnökségtől is visszahívja. Pártlenökként, illetve frakcióvezetőként egyfajta hatalom így is maradt a kezében, de egyre kevesebb esély van rá, hogy bármikor is vissza tudjon térni kancellárként, hisz még a néppárton belül is azt mondják, hogy amíg eltartanak ezek a büntetőjogi perek – amik akár évekig is elhúzódhatnak –, addig Kurz semmiképpen sem lehet a következő választásokon sem listavezető, sem kancellár. Kérdéses, hogy csak pártvezetőként meddig maradhat. Kurz gyors, felívelő karrierje most hirtelen véget is ért – tette hozzá.

Korrupciós vádak az osztrák kancellárral szembenBécs, 2021. október 7. Egy tiltakozó Sebastian Kurz osztrák kancellár arcképével a kancellár elleni tüntetésen a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) bécsi székháza előtt 2021. október 7-én. Alexander Van der Bellen köztársasági elnök tárgyalásokat kezd a parlamenti pártok képviselőivel, mert a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség házkutatást rendelt el a kancellári hivatalban, a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) központjában és a pénzügyminisztériumban. MTI/AP/Lisa Leutner
 

Kurz lejtmenete már az Ibiza-botránynál elkezdődött, de hosszú ideig csak egyetlen vád volt ellene, hogy a parlamenti bizottság előtt hamisan tanúskodott, viszont folyamatosan kerültek elő azok az sms-ek, amiket a volt kancellár a saját környezetével váltott. Ezekből további törvénytelenségek derültek ki, például hogy hamisított közvéleménykutatást rendelt meg (ráadásul a kancellária pénzén), ami végül eddig a szituációig vezetett – mondta az Azonnali munkatársa.

Egyelőre a Zöldek és a néppárt kormánykoalíciója marad, tehát a miniszterek is változatlanok maradnak, de nem kizárt, hogy jövőre előrehozott választások lehetnek Ausztriában – véli a szakértő.

Korrupciós vádak az osztrák kancellárral szemben
Bécs, 2021. október 7. Sebastian Kurz osztrák kancellár nyilatkozik úton Alexander Van der Bellen köztársasági elnök hivatalába 2021. október 7-én. Az államfő tárgyalásokat kezd a parlamenti pártok képviselőivel, mert a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség házkutatást rendelt el a kancellári hivatalban, a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) központjában és a pénzügyminisztériumban. MTI/EPA/Christian Bruna
 
 

Sebastian Kurz bukásához az is vezetett, hogy nagyon hirtelen jutott fel a pártelnöki és a kancellári posztra, és nagyon sok ellenséget szerzett magának még a néppárton belül is, hisz az első karrierlépcső számára az volt, hogy a néppárton belül kiirtson mindenkit, aki az ő és az ő – már-már szinte maffiamódszerekkel kialakított – klikkjének érdekeivel szemben áll. Ezért is kérdéses, hogy a pártja meddig fogja őt a megmaradt pozícióiban eltűrni – összgezte az osztrák eseményeket Techet Péter, az Azonnali munkatársa, a Freiburgi Egyetem tudományos főmunkatársa.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Techet Péterrel
2021.10.11., hétfő 6:50
Riporter: Dési János