„Klubrádió
Reggeli gyors

Kunetz Zsombor: Ha bírná az egészségügy a terhelést, nem halnának meg ennyien

12/04/2021 12:39

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A kormány stratégiája, hogy az oltásokkal egy időben fokozatosan nyitást terveznek, és az egészségügy terhelhetősége nincs összhangban Kunetz Zsombor szerint. Az egészségügyi szakértő úgy véli, ha valóban így lenne, akkor nem halnának meg ennyien a koronavírus miatt. A munkaerőhiány pedig nagyban nehezíti a Covid-osztályok működését, és már ott tartunk, hogy az egyéb ellátásra szorulók között az akut ellátást igénylők kezelése is elhúzódhat.

2021. április 12. Reggeli gyors - részlet 21.04.12. Kunetz Zsombor
06:41
00:00

Továbbra sem léphetnek be Magyarországon újságírók és tévéstábok a közmédia kivételével kórházak területére, hogy beszmoljanak a járványhelyzetről és a kórházak terheltségéről – írta a Euronews.

A Magyar Orvosi Kamara közleményt adott ki, amelyben kifejtik, hogy miért lenne fontos, hogy más újságírók is bemehessenek dolgozni az kórházakba. Ennek nyomán jelent meg egy közös szerkesztőségi nyilatkozat, amelyet a Klubrádió is aláírt, amit a kormány érdemi reakció nélkül lesöpört az asztalról.

A közmédia a Szegedi Tudományegyetemen forgatott riportjai szerint az egészségügy állja a terhelést, még tartja magát.

Koronavírus - Betegeket ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórh
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

A kormány közben az oltások beadásával egy időben fokozatosan nyitni akar. 

Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, a Röntgen szakblog szerzője úgy véli, hogy bár a nyitás stratégiájával egyetért, "egész egyszerűen nem igaz, hogy bírná az egészségügy a jelenlegi terhelést, különben nem halnának meg ennyien az ellátó intézményekben, nem lennének a felülfertőzésből, valamint az ápolás hiányából adódó halálesetek sem". Azt is hozzátette, hogy ameddig nincs kellő számú ellátószemélyzet, nincs elég egészségügyi szakdolgozó, orvos, addig nem kapja meg mindenki azt az ellátást, amire éppen szüksége van, addig pedig a halálozások száma nem fog érdemiekben csökkeni.

Kunetz azt is megjegyezte, hogy az egészségügyre nehezedő nyomás talán elkezd végre csökkenni, azonban a járvány nagyütemű terjedése alatt a teljes egészségügyi ellátórendszer leállt, és ennek megfelelően egyre többen várnak sorukra azok is, akik nem koronavírusos problémákkal fordulnak orvoshoz. Így az akut ellátásra szorulókat is hátrány érheti. "Ha a Covid-osztályokon kevés egészségügyi elleátó személyzet van, akkor az egyéb osztályokon sem jobb a helyzet" – tette hozzá.

Azt is hangsúlyozta, hogy az olyan erőszakos módszerek, mint az új szolgálati jogviszony bevezetése láthatóan nem oldják meg a problémát.

"Hogy a kormány milyen nyitási stratégiát tervez, az egy másik kérdés" – jegyezte meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kunetz Zsomborral
2021.04.12., hétfő 8:13
Riporter: Szénási Sándor