„Klubrádió
Esti gyors

Kuncze: lenne mit kérdezni a Borkai-ügyben

10/10/2019 21:34

| Szerző: Klubrádió

A politikának fel kell készülnie a lehallgatásokra, filmezésekre, kiszivárogtatásokra. Ideje lenne felülvizsgálni törvényt is.

2019. október 10. Esti gyors - részlet 19.10.10. Kuncze Gábor
06:29
00:00

A belügyminiszternek közvetlenül nincs joga arra, hogy a rendőrséget bizonyos nyomozások elindítására utasítsa, de kérdései lehetnének, sőt a főügyésszel is beszélgethetne. Így reagált Kuncze Gábor arra, hogy egyelőre azért nem indult nyomozás a Borkai-ügyben, mert feljelentésre várnak. A volt belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy annak idején a Tocsik-ügyben villámgyorsan léptek a hatóságok.

Kérdés lehetne például, hogy miként lehetett százmilliókat kivinni külföldre egy táskában, vagy honnan volt az a kokain, amit a hajón fogyasztottak. Ezekre a kérdésekre lehetne választ keresni és nem kellene várni feljelentésre. Ám az eljárást ismerjük, ha politikai barátról van szó, akkor várják a feljelentést, ha megérkezik, akkor feljelentés-kiegészítést kérnek, húzzák-halasztják az eljárást addig, amíg fátylat nem lehet borítani rá.

Kuncze Gábor arról is beszélt, hogy a polgármestereket nem világítják át, nem vizsgálják, hogy zsarolhatóak-e valamivel, a C típusú átvilágítás csak magasabb szinten kötelező. Egy városvezető valószínűleg nem rendelkezhet olyan információkkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenének, ezért szól így a törvény. Más szempontból nézve viszont indokolt lenne az átvilágítás.

Amióta a törvényt meghozták megváltozott a helyzet, a technika is változott (Borkairól akár egy szemüvegbe épített kamerával is készülhetett a felvétel), tehát ideje lenne változtatni a jogszabályon. Egy politikusnak viszont fel kell készülnie ilyen esetekre, vigyáznia kell, hogy ki előtt mit beszél, de legjobb, ha nem megy bele az ehhez hasonló helyzetekbe.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió.

Esti gyors
2019.10.10. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János