„Klubrádió
Folyt. köv. - Volt egyszer egy Népszabadság

"Krúdy az első, Bächer Iván a második, vagy fordítva"

2/12/2023 18:00

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Tíz éve, 2013. december 2-án hunyt el Bächer Iván író, újságíró, publicista, tanár. A tárcáit fotóival illusztráló Teknős Miklós beszélt kapcsolatáról a szerzővel és arról, miért vállalta a közös munkát, annak ellenére is, hogy tudta, "nehéz fotót készíteni arról, hogy a grófnő elmúlt fiatalságára gondol".

2023. november 23. Folyt. köv. - Volt egyszer egy Népszabadság (2023. november 23., csütörtök 20:00)
51:32
00:00
Műsorvezetők: Kelen Károly, Rab László Szerkesztők: Gerenday Bars Ágnes
Bächer Iván egykori kollégái, barátai, a műsorvezetők, Kelen Károly, Rab László és az adás vendége, Teknős Miklós, a Népszabadság egykori munkatársai emlékeztek meg róla Folyt. köv. műsorában.

Bächer Iván (1957-2013)
Pályáját történelemtanárként 1981-ben, már ekkor rendszeresen jelentek meg írásai az Élet és Irodalom, az Új Tükör és a Magyarország hasábjain. Majd '89-től a Magyarország, '91-től pedig a Népszabadság munkatársa, később főmunkatársa lett.

Kelen Károly, aki már jóval azelőtt is ismerte Bächert, hogy a Népszabadságnál dolgoztak volna együtt, elmondta, lánya és Bächer nővérének lánya egy napon születtek, csoporttársak voltak az óvódában. "Iván pedig elég gyakran jött az unokahúgáért az óvódába, onnan ismerem" – mondta Kelen.

Bächer Iván
 
Bächer Iván
Fotó: Arató András / Arató András archívuma
 

Hogyan illusztráljuk azt, hogy a grófnő elmúlt fiatalságára gondol?

Teknős Miklós is beszélt kapcsolatáról Bächerrel, akinek a Népszabadságnál az utolsó előtti oldalon rendszeresen megjelenő tárcáit eleinte különféle rajzokkal illusztrálták. Később a szerkesztők úgy döntöttek, hogy célszerűbb lenne fotókkal szemléltetni írásait. Teknős hozzátette, mivel Bächer írásai a napilap műfajához képest szokatlanok voltak, a legtöbb fotóriporter "nem igazán örült", amikor rá osztották ki a feladatot. "Egymás közt úgy fogalmaztunk: nehéz fotót készíteni arról, hogy a grófnő elmúlt fiatalságára gondol" – mondta. Teknős egy ideig a véletlen folytán nem került közelebbi kapcsolatba a szerzővel, de mindig örömmel olvasta az írásait, és amikor megtudta, hogy kollégáinak fejtörést okoz amikor írásaihoz fotót kell készíteni, elvállalta a nagy és nehéz feladatot. Hozzátette, Bächer mellett megtanulta, hogy ne csak azt fotózza, ami történik és aki által, hanem a hangulatra is figyeljen. Ő már csak a kész anyaggal találkozott: "Iván saját maga éli meg a dolgokat és írja meg, nem hívott el, hogy most elmegy élni". Kelen ezt azzal egészítette ki, hogy a lapnál a riporterek rögtön egyeztettek a fotós kollégáikkal, ha elmentek valahova anyagot készíteni. Bächer novellái voltak a kivételek.

Bächer Iván emléktáblája Újlipótvárosban
 
Bächer Iván emléktáblája Újlipótvárosban
Fotó: Fekist / wikipedia
 

Versenyben Krúdyval

Kelen arra is kitért, hogy Bächer is írt riportokat, ezen kívül minden héten írt egy irodalmi igényű tárcanovellátHétvége rovatba. "Rajta kívül egyetlen ember volt, aki ezt meg tudta csinálni: Krúdy Gyula. Az is lehet, hogy Krúdy volt az első, Bächer Iván a második, de az is lehet, hogy fordítva" – mondta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Folyt. köv. - Volt egyszer egy Népszabadság
2023.11.23., csütörtök 20:00
Műsorvezető: Kelen Károly, Rab László
Szerkesztő: Gerenday Bars Ágnes