„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Krekó: Orbán az ellenzéki szavazók harci kedvét akarja elvenni

3/02/2022 14:38

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Annyira megemelkedett az emberek ingerküszöbe, hogy a korrupciós ügyek egyre kevésbé érdekli őket. Azzal, hogy a kormány látszólag figyelmen kívül hagy minden demonstrációt, tiltakozást, leszoktatja a választókat arról, hogy bármi ellen felszólaljanak – véli Krekó Péter. A Political Capital ügyvezető igazgatója szerint ezzel a választók jó részét végül tehetetlenségre kárhoztatja.

2022. február 03. Reggeli gyors/Reggeli személy (2022. február 03., csütörtök 09:00): Krekó Péter
48:33
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Herskovits Eszter

Főleg a választások közeledtével szinte naponta robbannak ki az újabb és újabb politikai botrányok, azonban valódi következmények nélkül, a Pegasus-botrány sem váltott ki a közvéleményből különösebben erős reakciót – vetette fel a műsorvezető, Mérő Vera, aki Krekó Péter szociálpszichológussal beszélgetett a jelenségről a Reggeli gyorsban.

Krekó, aki a Political Capital ügyvezető igazgatója, azt mondta, szerinte két fő oka lehet az elmúlt tizenkét évben, azaz a második Orbán-kormány hatalomra jutása óta jellemzővé vált jelenségnek. Egyfelől annyira megemelkedett a választók ingerküszöbe, hogy a korrupciós ügyek mintha már nem nagyon hatnának rájuk. Miközben ezek olyan ügyek, amelyek a korábbi politikai normarendszer alapján komoly következményekkel jártak volna.

 

 

Másfelől a magyar lakosság, azon belül is főleg az ellenzéki szavazók tömege rendre azzal szembesül, hogy bármilyen botrányos esetről legyen is szó, hiába tüntetnek, hiába tiltakoznak, ezeknek általában nincs következményük. Krekó szerint ez egyfajta tanult tehetetlenséget eredményez. Úgy látja, nagyon is tudatos politika Orbán Viktor, illetve kormányzata részéről, hogy korrupciós ügybe keveredett politikusait nem váltja le. Mert bár ez rövid távon a rezsim kisebb népszerűségvesztésével jár, de összességében mégis nagyon kedvező a számára, mert ezzel is a tanult tehetetlenségben tudja tartani a választói közösséget, és így leszoktatni az aktív közéleti részvételről. Hangsúlyozta, ez nem tipikus a környező országok többségében, ahol nagyobb hatása szokott lenni a korrupciós botrányoknak.

Krekó szerint azonban a tehetetlenség nem fátum, nem arról van szó, hogy a magyarok ilyenek lennének, és megfordíthatatlan lenne a folyamat. A kérdés az, hogy a polgárok milyen tapasztalatokat szereznek, mert ha ezek ellenkező előjelűek, sikerélményei vannak a választóknak, akkor hihetővé válik a számukra, hogy van értelme a cselekvésnek. Ilyen hatása volt egy ideig például az ellenzéki előválasztásnak, ám a lendület az őszt követően megtört, mintha az ellenzék autópályás száguldás után visszakapcsolt volna egyesbe. Bár azóta a Fudan Egyetem felállítása ellen, valamint az álláskeresési járadék meghosszabbításáért kiírandó népszavazás aláírásgyűjtési kampánya újabb, kisebb sikert hozott, az ellenzéknek bőven van még tennivalója, hogy a választókat kirángassa az összességében továbbra is jellemző pesszimizmusból, illetve a tanult tehetetlenségből. Ez, vagyis a harci kedv felélesztése az ellenzéki választási kampány egyik nagy és nehéz feladata – mondta.

Krekó megjegyezte, tizenkét év nagyon sok idő ellenzékben, és ez rányomja a bélyegét a rezsim ellenzőinek gondolkodására és viselkedésére. Az ellenzéki választókban ezalatt kialakult borúlátás, negatív hozzáállás egyfajta hisztérikus hangulatot is teremt, az orbáni világ bírálói arra is harapnak, amire talán nem kellene, aránytévesztésbe esnek – ha ugyanis arról szól a kritika, hogy minden rettenetes, akkor abból az következik, hogy tulajdonképpen már semmi sem az.

Auschwitzi évforduló – Megemlékezés a budapesti Lengyel In
 
Krekó Péter Fotó: Kovács Attila/MTI
 

A műsorban Krekó Putyin és Orbán találkozóját is értékelte az ukrán-orosz konfliktus tükrében. Szerinte nagyon visszás, hogy a kormányoldal nyíltan oroszbarát politikát folytat, miközben a nyugati világ Ukrajnát támogatja. Azért kell Putyinhoz menni, hogy a rezsicsökkentés biztosítva legyen, miközben Magyarország talán még soha nem volt nemzetközileg, legalábbis a Nyugat felé, ennyire elszigetelt – értékelte a politikai elemző az orosz elnök és a magyar kormányfő keddi találkozóját.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Reggeli személy/Interjú Krekó Péterrel
2022.február 03., csütörtök 09:00
Riporter: Mérő Vera