„Klubrádió
Reggeli gyors

Koronavírus – Sokan nem kérnének oltást

12/08/2020 11:36

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A magyar lakosság 45 százaléka nem kérne védőoltást a koronavírus ellen, és csak minden harmadik megkérdezett véli úgy, hogy egy éven belül lesz oltóanyag.

2020. augusztus 12. Reggeli gyors - részlet 20.08.12. Holchacker Péter
08:57
00:00

A verseny ebben az esetben is hasznos, legalább 20 helyen fejlesztenek olyan vakcinát, amely hatásos lehet a Covid-19 ellen. Nem kell attól félni, hogy az éles küzdelemben kimarad egy-egy ellenőrzési fázis, és valami bóvli kerül a piacra. Több nemzetközi szervezet és számos kormány ellenőrzi a folyamatot. Igaz, hogy a ténylegesen hatékony és biztonságos vakcina megtalálásához és kifejlesztéshez időre van szükség – mondta a Reggeli gyorsban az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója. 

Az egyesület kutatást végzett arról, hogyan fogadnák a magyarok a védőoltást, az eredményt Holchacker Péter igazgató ismertette. A megkérdezettek 55 százaléka nagy valószínűséggel beadatná magának. Azonban csak 32 százalék hiszi, hogy egy éven belül mindenki számára elérhető lesz a vakcina. Minden második ember szerint egy év múlva, 16 százalék szerint viszont csak két, vagy több év múlva lesz hozzáférhető. Akadnak néhányan, a megkérdezettek 2 százaléka, akik úgy vélik, hogy soha nem lesz ilyen oltóanyag.

Felmerül a kérdés, hogy ha lesz is vakcina, az mennyire lesz hatékony, hiszen a vírus mutálódik, változik. Holchacker Péter szerint először odáig kellene eljutni, hogy az ismert változat ellen legyen hatékony az oltás, aztán majd szembe lehet nézni az újabb problémával. Egyébként a tapasztalat szerint más, de hasonlóképpen mutálódó vírusok ellen is sikerült találni vakcinát. Most az a cél, hogy a Föld minden pontjára eljusson az oltóanyag, elsőként a gócpontokba, a veszélyeztetett területekre, és a veszélyeztetett korosztályokhoz.

Magyarországon az oltásnak van hagyománya, nem csak amiatt, mert vannak kötelező védőoltások évtizedek óta. Az önként vállalható oltásokat is sokan kérik. Az úgynevezett átoltottság mértéke elég magas. Itt is vannak persze olyanok, akik mindenféle oltás ellen tiltakoznak, de nem túl nagy számban.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.08.12. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre