„Köszönjük
Reggeli gyors

Koronavírus: miért nem tudjuk, hogy a kórházban lévők közül hányan kaptak oltást?

12/10/2021 15:12

| Szerző: Klubrádió/szg

Falus András immunológus sajnálatosnak tartja, hogy nem kapunk arról napi számokat, hogy az éppen kórházban lévők hány százaléka oltott vagy nem oltott. Tudniillik egyértelmű az a tény, hogy a nem oltottak fertőződnek meg inkább és a halálozás is a körükben magasabb – tette hozzá.

2021. október 12. Reggeli gyors / részlet, Falus András (21.10.12.)
09:32
00:00

Falus András immunológus professzor elmondta: nem lehet kétségünk arról, hogy a negyedik hullám itt van, és éppen emelkedő fázisban van. Egyre több fertőzött, illetve kórházi ápolásra szoruló honfitársunkról van szó. A delta (indiai) variánsról jól ismert, hogy még a britnél is fertőzőképesebb, gyorsabban terjed, és minden nemzetközi járványmatematikai vizsgálat arra mutat, hogy ez egy hullám. Azt nem tudjuk, hogy a hullám csúcsa plató jellegű vagy éles lesz, tehát hogy utána gyors visszaesés jön-e, de a jelenséget nem lehet letagadni. 

Azt sem lehet letagadni, hogy az oltási hajlandóság csökkenése milyen súlyos következményekkel jár – hangsúlyozta a szakértő. Az igaz, hogy volt egy periódus, legalábbis az első oltásban Magyarország egyértelműen jól állt Európában, de ez ma már egyáltalán nincs így, éppen hogy sereghajtók lettünk. Mindenféle okból, amit érdemes lenne szociológiailag elemezni, az oltási hajlandóság szinte leállt, vagy legalábbis nagyon lecsökkent. Ezért is közölte a Magyar Tudományos Akadémia, hogy ha nem lehet növelni az oltási hajlandóságot, vagy nem lehet javítani azon, hogy sokan „nagyon furcsa” indíttatásokból vannak az oltás ellen, akkor legalább az arcmaszk viselését, a kézmosást, a szociális távolságtartást sokkal határozottabban és kötelezőbb érvényűen kellene alkalmazni.

Összeesküvés-elméletek

Rákérdeztük Falus Andrásnál néhány összeesküvés-elméletre is az oltás hatékonyságával és a maszkokkal kapcsolatban. Elmondta: sajnálatosnak tartja, hogy nem kapunk arról napi számokat, hogy az éppen kórházban lévők hány százaléka oltott vagy nem oltott. Tudniillik egyértelmű az a tény, hogy a nem oltottak fertőződnek meg inkább és a halálozás is a körükben magasabb. Beszélt arról is, hogy a vírusok azokon a cseppeken utaznak a levegőben, amelyeket kihöhög, kitüsszent az ember, és azok elég nagyok ahhoz, hogy fennakadjanak a maszkok pórusain.

Előrejelzések

A Washingtoni Egyetemen létezik olyan, mesterséges intelligenciával vezérelt, szuperszámítógépes egészségügyi szolgáltatás, amely a trendeket is mutatja minden ország esetében, és becsléseket is közöl. Említett egy szörnyű számot Magyarországra vonatkozóan: ha nem lesz kötelező a maszkhasználat zárt tereken, rendezvényeken, tehát ha minden marad így a maszkhasználatban, és ezt a „hatalmi kinyilatkoztatás” is megerősíti péntek reggelente, akkor 2022. január elsejére 36 ezerre emelkedhet a covid-halottak száma. Ha viszont kötelezővé teszik zárt terekben, akkor 30 900-ra nőhet, tehát 5 ezer ember halálát lehetne megelőzni. Ezeket a becsléseket Falus András utólag is szokta értékelni, és azt mondta: tökéletesen stimmelnek a számok, lehet hitelt adni ezeknek az adatoknak. Tehát ha ez igaz, akkor kinek a felelőssége lesz az ötezer áldozat? - tette fel a kérdést.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Reggeli gyors
2021. október 12., kedd 07:40
MŰsorvezető: Para-Kovács Imre