„Klubrádió
Vény nélkül

Korai felismeréssel a vastagbélrák ellen

28/09/2020 13:13

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

Magyarország világelső a vastagbélrák előfordulásában, évente mintegy 5000-en halnak bele a betegségbe. 2018 őszén indult a vastag-és végbélrák népegészségügyi szűrőprogram, aminek köszönhetően egyre több érintett beteg kerül felismerésre, ezért a Magyar Rákellenes Liga megszervezte a Vastagbélrák Genetikai Vizsgálata Programját, aminek célja az áttétes vastagbélrákos betegek korszerű terápiákhoz történő hozzáférésének javítása és támogatása.

2020. szeptember 14. Vény nélkül (2020. szeptember 14., hétfő 14:00)
23:45
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória Szerkesztők: Lay Viktória
Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a Klubrádiónak elmondta, a betegek nagy része már áttétes, amikor diagnosztizálják a betegséget, és ebben az esetben van szükség arra, hogy megvizsgálják, milyen célzott terápiát lehet náluk alkalmazni, és ehhez nyújt segítséget a Liga programja. Ezeket ugyan az állami egészségügyben is elvégzik, de nagyon lassú az átfutási ideje, általában 3-5 hét. A Vastagbélrák Genetikai Vizsgálata Programban azonban 4-5 nap alatt, de legkésőbb 10 munkanap alatt alatt rendelkezésre áll az eredmény, ami alapján a gyógykezelést meg lehet indítani. A daganatos betegségek esetében az idő a legfontosabb tényező.

Rozványi Balázs
 
Rozványi Balázs
 

A programba a szakorvos ajánlja a beteget, akitől leveszik a mintát, majd a szakorvos értesíti a Ligát, akik intézik a minták laborba eljuttatását és visszaküldését, ami után a szakorvos a betegével konzultál a kezelésről. A program 2019 júliusa óta nyújt segítséget a betegeknek, eddig összesen 35 egészségügyi intézmény, közel 700 betege vett részt benne.

A Vastagbélrák Genetikai Vizsgálata Programnak köszönhetően sokkal hamarabb kezdhetik meg a betegek a számukra legmegfelelőbb terápiát, a betegek mellett pedig a kórházi dolgozókat, asszisztenseket és szakasszisztenseket is tehermentesíteni lehet, hiszen eddig a munkájuk részeként ők kérték ki a biológiai mintákat, adták fel postai úton, és végezték az adminisztrációt. Ehhez képest jelentős könnyebbséget nyújt az adminisztráció átvállalása, valamint a futárral történő szállítás.

A népegészségügyi szűrésen kívül azt javasolják, hogy 50 év felett mindenképp érdemes vastagbél szűrésre menni, amit ha minden rendben van, 3-4 év elteltével is elég újból elvégezni. Az életmóddal is sokat lehet tenni, mozgással és  megfelelő (rostdús) táplálkozással, ezek jelentős mértékben csökkenthetik a vastagbéldaganat kockázat, bár 100%-os biztonságot ezek sem adnak.

Újabb, fiataloknak szóló egészségprogramokkal készül az új tanévben az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. A kezdeményezések célja átfogó ismeretek közvetítése az egészséges életmód, a sport és a táplálkozás szerepéről az olyan krónikus betegségek megelőzéséért mint a cukorbetegség és az elhízás.

A koronavírus-járvány miatt ebben az évben a tervezett kezdeményezések nagy részét nem hagyományos módon rendezi meg az alapítvány. TEENS néven például online egészségprogram indul pilot jelleggel a 13-14 éves korosztály számára két iskolában. Emellett ősztől a közösségi médiában aktívan kommunikáló 1-es típusú cukorbeteg fiatalok segítik az alapítvány küldetését. A rendhagyó edukációs videósorozat során testközelből ismerhetjük meg életüket, ezzel is segítve a diabétesszel élők elfogadását. A részletes programokról és a járvány kihívásairól beszélgettünk az adás második felében.

Vény nélkül
2020. szeptember 14. hétfő 14:00
Szerkesztő-műsorvezető: Lay Viktória