„Klubrádió
Reggeli gyors

Konzultáció – A válasz senkit sem érdekel

18/06/2020 15:06

| Szerző: Klubrádió

Igazi hungarikum Orbán Viktor nemzeti konzultációnak nevezett akciója. Butított kérdések, butított válaszok, nagyon sok pénzért.

2020. június 18. Reggeli gyors - részlet 20.06.18. Sik Endre
18:26
00:00

Hogy honnan származik a nemzeti konzultáció ötlete, ez önmagában is kérdés. Más országokban fontos döntések előtt szokták megkérdezni az embereket, de nem globálisan, mindenkit, hanem, az érintett embercsoportokat. Valódi kérdéseket tesznek föl és a válaszokat elemzik, figyelembe is veszik a döntéseknél. Magyarországon ez nem így van. A visszaküldött ívek számáról is furcsa információk jönnek, az eredmény pedig senkit sem érdekel.

Sik Endre, a Tárki kutatója úgy véli, hogy ez egy álcázott közvélemény-kutatás, csak épp nem tartják be a kutatás általános szabályait. Nem információs kampány, mert kérdésekkel nem lehet informálni, hanem egy rossz, de bevált politikai eszköz. Véleménye szerint lenne mit elemezni, ha a kormány valóban szeretné megismerni az emberek véleményét, ráadásul lennének erre sokkal olcsóbb megoldások is.

Nemzeti konzultáció - Megkezdődött a nemzeti konzultációs
 

Itt arról van szó, hogy a hatalom megnyomja a moráis pánikgombot, vagyis előre megfontolt szándékkal félelmet kelt, meg is nevezi a bűnbakot, hogy a válaszadók nehogy tévedjenek. Pontosan tudják, hogy kit kell éppen akkor utálni. A módszer a média bevonásával hatásosan működik, segíti a hatalom fenntartását, a nép azt hiheti, hogy az ő akarata érvényesül. Vissza is üthet a konzultációnak nevezett akció, de ezt csak kevesen látják át. A megoldás profi, jól kiválasztott témákkal, jól megtalált célszemélyekkel jön elő a kormány. Az ösztönökre alapoz. Azok, akik tájékozottak a világ dolgaiban, nem vonhatók be a játékba, de ők kevesen vannak.

Ez a mostani kampány a félelemre alapoz. Kapóra jött a járvány. Sik Endre emlékeztetett, hogy a kormány másféle konzultációt tervezett, a börtönviseltek és a cigányok kártérítéséről, talán már azokat az íveket is kinyomtatták és később felhasználhatók lesznek. A konzultációnak a valósághoz semmi köze sincs. Ám nyerő lap. Az, hogy a levél névre szól, rajta van a miniszterelnök fotója, aláírása, a fontosság érzetét adja az embereknek, főleg azoknak akik, kiszolgáltatottak.

Arról pedig kevés információ fog megjelenni, hogy hányan dobták a szemetesbe felbontatlanul Orbán Viktor levelét, hogy hányan juttatták el a kitöltetlen íveket az ellenzéki pártokhoz, képviselőkhöz, hogy hányan nem dőltek be a trükknek.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/ Ujvári Sándor.

Reggeli gyors
2020.06.18. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes