„Támogassa
Reggeli gyors

Klímacsúcs: félig teli, vagy félig üres pohár?

15/11/2021 14:05

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bart István, a Klíma Stratégia 2050 intézet vezetője szerint minden kritika ellenére születtek eredmények a klímacsúcson Glasgowban.

2021. november 15. Reggeli gyors - részlet 21.11.15. Bart István
06:43
00:00

Hiába hosszabbították meg a Glasgow-ban rendezett klímacsúcsot egy nappal, hogy valamiféle kompromisszumot kössenek szénügyben, a klímaügyi szervezetek szerint nem történt semmi érdemleges.

Az elvárás arra vonatkozott, hogy a résztvevő államok vállaljanak ambíciózusabb kötelezettségeket annak érdekében, hogy sikerüljön 2050-ig 1,5 Celsius-fok alatt tartani a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését az ipari forradalom előtti értékekhez képest. A szombat este bejelentett végleges megállapodás értelmében inkább csak a remény maradt fenn, hogy végül sikerül majd másfél Celsius fokban korlátozni a felmelegedést, és ezzel elkerülni a klímakatasztrófát – derül ki a hvg.hu összefoglalójából.

Bart István, a Klíma Stratégia 2050 intézet vezetője, az Energiaklub elnökségi tagja a Klubrádióban azt mondta, hogy a klímacsúcsok rendszerint így végződnek. "Nem lehet eldönteni, hogy a pohár félig teli, vagy félig üres."

Hozzátette, hogy két nagyon fontos szereplőn áll vagy bukik a minden vállalás, az Egyesült Államokon, és Kínán. Bart szerint nagyon fontos eredmény, hogy a két nagyhatalom aláírta azt a közös nyilatkozatot, amelyben ígéretet tettek a klímacéljaikon közösen dolgoznak majd tovább, függetlenül a két ország közti kereskedelmi háborútól és az esetleges vitás kérdésektől.

Fontos eredménynek tartja a széntüzelés csökkentésére tett ígéretet. Eredetileg teljeskörű kivezetésről volt szó, azonban India, Kína, és Dél-Afrika – követelésére felpuhították a szöveget, melybe a konkrétabb „kivezetés” helyett a „csökkentés” került be.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bart Istvánnal
2021.11.15., hétfő 8:35
Riporter: Szénási Sándor