„Klubrádió
Reggeli gyors

A zöld politikáé a jövő

8/11/2021 13:43

| Szerző: Klubrádió

A jelek szerint a világ politikusai rendkívül elkötelezettek a klímaválság megelőzése érdekében, de közelről nézve a helyzet korántsem ennyire szívderítő. Papp Endre természetvédők szövetségének munkatársa jelen volt Glasgow-ban, ahol a politikai csúcstalálkozó helyszínén több mint 100 ezren demonstráltak  keményebb és határozottabb fellépésért.

A kormányok, politikusok évről évre ambíciózus terveket jelentenek be a klímacsúcsokon (ez volt a 26. ilyen csúcstalálkozó). Amikor a hosszú távú célokról van szó, mindenki egyetért abban, hogy a klímaigazságért és a klímaváltozás hatásainak csökkentéséért tenni kell, de amikor rövid távú tervekről, és azok betartásról van szó, akkor megengedőbbek, mondta Papp Endre természetvédők szövetségének munkatársa.

2021. november 08. Reggeli gyors (2021. november 08., hétfő 06:00)
154:55
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 2:08:10-től hallgathatja meg.

Papp maga is jelen volt Glasgow-ban a klímacsúccsal egyidőben tartott százezres tüntetésen. Szerinte a tüntetés azt bizonyítja, hogy "rengeteg ember vár hatékony és konkrét lépéseket. A demonstráció azt üzente a világ vezetőinek, hogy minél hamarabb vonják ki a fosszilis energiákat, és álljunk át a megújuló energiaforrásokra".

Papp elmondta, a meglévő energiaforrásaink nem elegendők, ezért ők azt is képviselik, hogy az energiafelhasználásunkat csökkentsük. A világ legnagyobb része 2050-ig húzta meg a határt, amikorra radikálisan meg kell változnia a kibocsátásnak, de a két legnagyobb szennyező, Kína és Oroszország, amelyek a legmagasabb szinten részt sem vettek a kílmacsúcson, 2060-ra illetve 2070-re datálta ezt a céldátumot, holott nélkülük nem lehet változásokat elérni.

ENSZ-klímacsúcs Glasgow-ban
 
ENSZ-klímacsúcs Glasgow-ban
 
Glasgow, 2021. október 29. Az ENSZ 26. klímakonferenciájának otthon adó helyszín Glasgow-ban 2021. október 29-én. A klímacsúcs október 31-én kezdődik. MTI/AP/Scott Heppell
Fotó: Scott Heppell
 

 

Magyarország az EU-n keresztül a G20 tagjaként azt kommunikálja, hogy mi kis kibocsátók vagyunk, de ha egyéni szintre lebontjuk, akkor egy magyar állampolgárnak a kibocsátása is tetemes. A világ vezető államainak kell a legfontosabb és legerőteljesebb lépéseket tenniük, de Magyarország sem maradhat ki. Papp szerint az pozitív, hogy Áder bejelentette, hogy Magyarország 2050-ig klímasemlegessé fog válni, de a legfontosabb szerinte mégiscsak az lenne, ha a kormány nem csak a megújuló energiaforrások telepítését támogatná, hanem az energiafelhasználás csökkentését, és ennek a leghatékonyabb módja szigetelések, a háztartások szigetelésének a támogatása. Továbbá leállítaná a zöldmezős beruházásokat, "a zöld területeket meg kell védeni, nem pedig odatelepíteni az ipartelepeket, illetve ne betonozzák le ezeket a helyeket" - mondta.

Németország is rendkívül ambíciózus a vállalásoknál, a probléma a megvalósításoknál történik, mondta Papp, aki szerint ugyanakkor a német választók a választásokon jelezték az igényüket, hogy a zöld politikával foglalkozni kell, és Papp szerint ez majd a világ többi részén is megtörténik. Azt is örömtelinek nevezte, hogy a holland bíróság kimondta, hogy a Shell is felelős a klímaváltozásért, és így perelhető. Szerinte ilyen és hasonló törekvéseken kell dolgozni, hogy a nagy vállaltok ne hárítsák át az egyéni szintre a felelősséget, hanem segítsék az átállást, nyújtsanak segédkezet a globális délnek is, és adományok szintjén érjék el a fejlődést.