„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kizárták a Euronews-t a CPAC Hungary-ról

26/04/2024 16:51

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A CPAC Hungary szervezői woke-nak minősítették a Euronews magyarországi szerkesztőségét, ezért a médium nem tudósít a konferenciáról. "Azzal, hogy nem engedik a munkánkat végezni a helyszínen, éppen azt teszik lehetetlenné, hogy méltányosan és tárgyilagosan foglalkozzunk (velük)" – fogalmazott Kert Attila, az Euronews magyarországi szerkesztőségének vezetője a Megbeszéljük című műsorban.

2024. április 26. Megbeszéljük-részlet (2024.04.26.) Kert Attila
14:39
00:00

Nem tudósít az Euronews az európai és amerikai szélsőjobboldali politikusok nagyszabású találkozójáról, azaz a CPAC Hungary-ról. Kert Attila, az Euronews magyarországi szerkesztőségének vezetője felolvasta azt a levelet, amit a konferencia szervezőitől kaptak:

"Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy jelenleg nem áll módunkban regisztrációs kérését teljesíteni. Szervezőként be kell tartanunk a konferencia egyik vaskalapos szabályát, a CPAC egy no-woke zóna. Örömmel várjuk Önt a jövőbeni rendezvényeinken, amikor és amennyiben szervezete kevésbé lesz woke."

A szerkesztőségvezető úgy véli, hogy kifejezetten a tudomásukra hozták a CPAC szervezői, hogy a médium jelenléte nem kívánatos, ezért nem is fognak semmilyen formában beszámolni arról. "Azzal, hogy nem engedik a munkánkat végezni a helyszínen, éppen azt teszik lehetetlenné, hogy méltányosan és tárgyilagosan foglalkozzunk (velük)" – tette hozzá.

Kert Attila elmondta, hogy a Euronews nem minősíti ezt a rendezvényt, ezért ők is elvárják ugyanezt. Ugyanakkor "woke" minősítéssel nem tudnak mit kezdeni, mivel a jobboldal ezt a jelzőt ráaggatja mindenkire, aki számukra aktuálisan nem kívánatos.

A CPAC Hungary 2024 sajtótájékoztatója
 
A CPAC Hungary 2024 sajtótájékoztatója
 
Budapest, 2024. április 24. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója (j) és Matt Schlapp, az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) elnöke (b) a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) sajtótájékoztatóján a Millenárison 2024. április 24-én. Április 25. és 26. között harmadik alkalommal tartják meg a rendezvényt, amely minden eddiginél nagyobb lesz, ugyanis rekordszámú, majdnem háromezer résztvevőt várnak, köztük 500 külföldi vendéget, és 80 felszólalót hat kontinensről.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

"Nem vagyok meglepve, mert ismerem ezt a rendszert, amelyiknek az a célja, hogy fenntartsa a véleménybuborékokat és hogy a saját szavazórétegét intaktul tartsa a számára nem kedvező információktól és értelmezésektől, és hogy a független sajtót távol tartsa a saját működésétől, illetve minél inkább lehetetlenné tegye a tárgyilagos és kiegyensúlyozott minőségét, és be tudja tolni az ellenzéki szerepbe" – fogalmazott Kert Attila.

A Euronews magyarországi vezetője arról is beszélt, hogy nem egyeztetett a központi szerkesztőséggel arról, hogy távol fognak maradni a CPAC-től, hiszen az övék egy független szerkesztőség.

Az Euronews nevű tévécsatornát két éve vette meg egy jó magyar kormányzati kapcsolatokkal rendelkező portugál üzletember. A Direkt36 egy francia és egy portugál újsággal közösen kiderítette, hogy a pénz nagy részét egy magyar állami tőkealap és a kormányzati propagandagépezet egyik régi szereplője biztosította. Kert Attila ennek kapcsán azt mondta, se a budapesti, a brüsszeli vagy a lyoni szerkesztőség soha semmilyen beavatkozási kísérletet nem tapasztalt. Amikor ez a hír megjelent, akkor a a vállalat vezérigazgatója egy közleményben tudatta, hogy minden döntéséért felelős, és amíg ő itt van, tartalmi változás nem lehet – emlékeztetett Kert Attila, hozzátéve, az Euronews összes nyelvi szerkesztőség- és irodavezetője is hasonló nyilatkozatot tett közzé. Amíg ez a menedzsment marad, addig egész biztos, hogy nem is lett változás – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Kert Attilával
2024. április 26., péntek 16:15
Riporter: Bolgár György