„Klubrádió
Szabadság, elvtársak!

Kiugrani a szovjet rendszerből

4/01/2020 18:49

| Szerző: Klubrádió

Mi zajlott a 80-as években az állampártban? Milyen része volt az MSZMP-nek a rendszerváltásban? Mik voltak azok a reformkörök, kikből álltak és mit csináltak? Ágh Attila beszél erről.

2020. január 03. Szabadság, elvtársak! (2020. január 03., péntek 19:00): Ágh Attila
48:48
00:00
Műsorvezetők: Szénási Sándor Szerkesztők: Selmeci János

Azzal a nevetséges ötlettel állnék elő, hogy a döntő változást az MSZMP reformkörei kezdeményezték – így emlékszik vissza a nyolcvanas évek végére Ágh Attila politológus. Igaz, hogy mára ez elfelejtődött, Nyugaton még többet tudnak róla ma is, mint itthon. A rendszerváltással kapcsolatos hivatalos Fidesz-vélemény az, hogy mindent Orbán Viktor csinált, a másik az, hogy volt egy nyugatos demokratikus ellenzék, az tudott megerősödni.

Ágh Attila akkoriban a Külügyi Intézetben dolgozott, és szerinte Magyarországon azt is elfelejtették már, hogy a mozgalmárok és politikusok is megfogalmaztak egy kiugrási alternatívát a szovjet rendszerből, ami egyáltalán nem tűnt lehetetlennek. A 80-as évek közepétől a rendszer erodálódott, az állampárton belül beindult egy népmozgalom, főleg vidéken. Szegeden felvetődött a reformkörök ötlete, amelyekbe a vidéki értelmiség szerveződött. A politológus elmondta, hogy a lakosság számához képest szép számmal jelentek meg az előadásaikon, vitaestjeiken. Egyre többször került elő a pluralizmus kifejezés ezeken a beszélgetéseken, mint a demokrácia előszobája. A párton belül folyt a küzdelem a különböző erők között, mert a pártvezetés bizonytalankodott, Grósz Károly különösen merev ember volt.

A politológus beszél arról is, hogyan és miért zavarta meg Grósz Károly beszédét, hogy egyik pillanatban a letartóztatása került szóba társaival együtt, máskor Indiába mehetett volna esetleg nagykövetnek A Szabadság elvtársak! mai adásában egy újabb nézőpontot ismerhettek meg a rendszerváltásról, illetve az azt megelőző időkről.

A Szabadság, elvtársak! műsorfolyam adásai elérhetők a Klubrádió YouTube-csatornáján is. Iratkozzon fel rá!

FELIRATKOZOM:

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Fortepan.

Szabadság elvtársak!
2020.01.03.19:00
Műsorvezető: Szénási Sándor