„Klubrádió
Reggeli gyors

Forradalom, vagy puccs?

16/12/2019 16:11

| Szerző: Klubrádió

Az egész kelet-európai rendszerváltás szikráját adta Temesvár. Öröm és megrázkódtatás volt egyszerre. Tamás Gáspár Miklóst kérdeztük arról, mi is történt 30 évvel ezelőtt Romániában.

2019. december 16. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Tamás Gáspár Miklós (19.12.16.)
07:34
00:00

Nem volna helyes elfelejteni az időpontot, amikor az emberek az utcán védték meg Tőkés Lászlót – mondja Tamás Gáspár Miklós filozófus. A helyzet a hatalom erőszakossága, brutalitása miatt egyszerű volt, világos és áttekinthető. Szétzúzta a diktatúrát. Örömet szerzett és megrázkódtatást okozott egyszerre.

Azóta is fel-felmerül a kérdés: forradalom volt, vagy katonai puccs? A filozófus szerint nincs olyan forradalom, amire ne mondták volna, hogy puccs, beleértve a francia forradalmat is. Az biztos, hogy az egész keleti rendszerváltásnak ez adta a szikráját. Az már más kérdés, hogy mennyire számít kiindulópontnak, egyfajta origónak. Tamás Gáspár Miklós szerint semennyire, hiszen ma az egész régióban csalódottság, kiábrándultság tapasztalható, Romániában a társadalom többsége szinte elátkozza, ami harminc évvel ezelőtt történt. Mítoszokban nyilvánul meg, dumák vannak egy szovjet-magyar összeesküvésről, sőt olyanról, amelyikben Gorbacsov, a világ zsidósága és Magyarország vett részt. Bár hozzá kell tenni, hogy a magyar kérdés már nem igazán téma Romániában – mondja a filozófus.

Ceausescu ügyében egyébként nem nagyon volt magyar szál. Hónapokkal később, Marosvásárhelyen annál inkább. Néhány magyar iskola újranyitásának ötlete alkalmat adott a Securitate provokációjára. Aztán a hatalom nem szüntette meg a gyűlölt szervezetet, hanem azzal üzent, hogy megtartotta, bár egy kicsit átalakította. Marosvásárhelyen nagyjából fele-fele a román és magyar lakosság aránya, a románokban pánikrohamot indított el az iskolák ügye, magyar uralomról, magyar rezsimről, újabb bécsi döntésről beszéltek. Percek alatt lehetett mozgósítani embereket, amire jött a magyarok dühe. Szerencsére ez csak egyetlen epizód volt. Nem ismétlődött meg máshol, nem vált sorozattá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Fortepan.

Reggeli gyors
2019.12.16. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor