„Klubrádió
Esti gyors

Kidőlőben Orbán hatalmának pillérei

22/01/2020 02:08

| Szerző: Klubrádió

Lassuló gazdasági fejlődés, 27 százalékkal kevesebb uniós pénz, az európai támogatók elfordulása, itthon ellenzéki önkormányzatok. Ezzel kell szembe néznie a miniszterelnöknek.

2020. január 21. Esti gyors - részlet 20.01.21. Bíró Nagy András
09:07
00:00

Az Orbán-kormányok regnálása időben egybeesett a gazdasági világválság utáni fellendüléssel, a pénzbőséggel. S bár a magyar vezető fennen hangoztatja, hogy mindazt, amit elért, más körülmények között is megvalósított volna, ezt elég nehéz elhinni. Ám hamarosan bizonyíthat.

A Policy Solutions elemzése szerint a Fidesz stabilitásának egyik pillérét a makrogazdaság „jólléte” adja, ráadásul az összes beruházás 90 százalékában uniós támogatás van. Mondhatni: sok pénzből könnyű gazdálkodni. Ám ennek az időszaknak lassan vége lesz – hívja föl a figyelmet Bíró-Nagy András igazgató. A világban csökken a gazdasági növekedés, törvényszerűen érkezik a következő válság. Készül az Európai Unió 7 éves költségvetése, amely 27 százalékkal kevesebb támogatást irányoz elő Magyarországnak. Most kellene a lobbierő, most kellenének erős támogatók, ehelyett Orbán visszavonhatatlanul elrontja kapcsolatát az erős Európai Néppárttal.

Nehéz, de sikerrel kecsegtető időszak jön az ellenzékre. Eddig elég volt kiállni és számon kérni a kormányt, most az önkormányzatokban teljesítményt kell nyújtani, egy korrupciómentes, zöldebb alternatívát kell felmutatni a sikerhez, hiszen immár az ellenzéki politikusok is számon kérhetők. Ellenzéki sikertörténeteket kell felmutatni a megnyert településeken, hogy esélyük legyen a 22-es országgyűlési választásokon.

A Policy Solutions vizsgálta a média helyzetét is. Az ellenzék szempontjából a vidéki kistelepüléseken, az idősek körében van a legnagyobb probléma. Nem használnak internetet, nem jut el hozzájuk sok információ, csak az, amit a Fidesz adagol. Nem csoda, hogy Orbán pártja a körükben még erősödik is. Az ellenzéknek vidéken tehát nem csak szervezeteket kell építenie, de kommunikációs csatornákat is kell találnia az egyébként tájékozatlan emberekhez.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2020.01.21. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János