„Támogassa
Reggeli gyors

Kétszer annyian vannak, akik szerint a háború kitörése óta romlott az Orbán-kormány megítélése – A Publicus Intézet kutatása

18/03/2022 14:41

| Szerző: Klubrádió

Durván torzította a magyarok egy részének ítélőképességét az elmúlt 12 év kritika nélküli Putyin-barát kormánypropagandája – ezt mutatja az az országos reprezentatív kutatás, amelyet a Publicus Intézet végzett március 7-11. között a Népszava megbízásából. Pulai András a Publicus Intézet ügyvezetője beszélt erről a Reggeli gyorsban.

2022. március 18. Reggeli gyors - részlet 22.03.18. Pulai András
09:05
00:00
Pulai András a Publicus Intézet ügyvezetője nem gondolta volna, hogy vannak olyan társadalmi csoportok, amikre a kormány pusztító propagandája ilyen hatással van ebben a kiélezett helyzetben, mint a szomszédban dúló háború. 

A fideszes szavazók eléggé össze vannak zavarva. A háború második hetében készített kutatási eredményből az látszik, hogy a kormánypárti szavazók 44 százaléka tartja agresziónak Oroszország Ukrajna elleni fellépését, ami a háború első hetében készített felmérésben még 60-70 százalék volt, tehát a támadás után beinduló hazai propaganda láthatólag nem múlik el nyomtalanul, de csak egy választói csoportra van hatással, a Fidesz-szavazók egy részére, és ezért is van az, hogy a fideszes Németh Zsolt "Ruszkik, haza!" felszólítása a Facebookon ennyire meg tudta rázni ezt a politikai közösséget.

A szimpatizánsaik egyik fele tűzön-vízen át követi amit a propagandasajtó mond, de a másik fele kitart az értékei, a józan meggyőződése mellett – mondta az elemző. Kiemelte, hogy a Fidesz-szavazók jó része nem azt mondja, hogy ez nem agresszió, hanem a "nem tudom / nem válaszolok" opcióba menekül, három-négyszeresére növekedett hirtelen azoknak a száma, akik erre a kérdésre nem tudnak válaszolni. A gondolkodók többsége nem tudott ehhez az új helyzethez alkalmazkodni, és azt mondja, hogy ő most nem igazán tudja, hogy mi van, teljesen meg van zavarodva.

Pulai szerint a kormányfő kommunikációjában tud kétirányú lenni, de a cselekvéseiben nem. Ez egy skizofrén helyzet. A 180 fokos fordulatok Orbán, illetve a propagandasajtó megnyilatkozásaiban erodálja a Fidesz táborát, óriási káosz és bizonytalanság van.

A kutatás szerint kétszer annyian vannak azok, akik szerint a háború kitörése óta romlott az Orbán-kormány megítélése (11 százalék szerint javult, 21 százalék szerint pedig romlott). Ez az aránytalanság két dologból táplálkozik: az ellenzéki szavazóknál nagyobb arányban romlott, mint amennyire a kormánypártiaknál javult, illetve a bizonytalanoknál kb. 30 százalékkal nagyobb arányban romlott, mint amennyit javult (12 százalékpont szerint romlott és 9 szerint javult) – értelmezte a számokat a Publicus Intézet ügyvezetője. Megemlítette azt is, hogy az ellenzéki és a bizonytalan szavazókra nem hat a propaganda, a válaszok alapján kimondható, hogy az ő esetükben nincs érdemi változás a megítélésben azáltal, hogy milyen impulzusok érik őket a királyi sajtóból.

A NATO és az EU támogatottsága összeségében nem változott a háború kitörése előtt, illetve után a mért adatok szerint. Ez azt mutatja, hogy az EU-, illetve NATO-pártiság nagyon erősen benne van a magyar szavazók DNS-ében, amit semmiféle fals kommunikációval nem lehet megváltoztatni – mondta Pulai András a Publicus Intézet ügyvezetője.

szélkakas
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Pulai Andrással
2022.03.18., péntek 08:19
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert