„Klubrádió
Reggeli gyors

"Kemény startra készülhet az új német kormány"

25/11/2021 11:05

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Uniós szinten is változást jelent az új szociáldemokrata-zöld-liberális német kormány Hegedűs Dániel szerint. A German Marshall Found elemzője felhívta a figyelmet a koalíciós megállapodás azon pontjára, amely szerint a pártok a jogállamisági mechanizmus mielőbbi alkalmazását sürgetik. Lengyelországgal és Magyarországgal szemben azt az álláspontot képviselik, hogy egész addig ne férjenek hozzá a helyreállítási alaphoz, amíg nem felelnek meg a jogállamisági keret szabta kritériumoknak.

2021. november 25. Reggeli gyors - részlet 21.11.25. Hegedűs Dániel
12:01
00:00

Megállapodtak a német pártok, így szociáldemokrata-zöld-liberális kormány vezeti majd Németországot. A koalíciós megállapodást még a pártok tagságának is el kell fogadnia, és ha ők is elfogadják a megállapodást, akkor a december 6-ai héten megszavazhatják Olaf Scholzot Németország következő kancellárjának.

Hegedűs Dániel, a German Marshall Found elemzője szerint minden párt számára megfelelő megállapodás született. A legfontosabb témák és programok közt helyet kap, a szociális juttatások nagy arányú fejlesztése, a lakásépítési program, és a befektetések a zöld energiába és a digitális infrastruktúrába. A liberálisok (FDP) követelésére ez nem jelenthet újabb adóterheket.

A külügyminisztérum a Zöldekhez kerül, vélhetően Annalena Baerbock, a párt elnöke lesz Németország új külügyminisztere. Hegedűs szerint ez azt is előrevetíti, hogy nagyon aktív klímavédelmi kommunikációra számíthatunk az ország részéről.

Kérdés, hogy a magyar kormány balhéit sokszor tompító pártok nélkül milyen módon fog változni a német-magyar viszony. Ezzel kapcsolatban a szakértő kitért a koalíciós megállapodás egyik pontjára, amely szerint a jogállami mechanizmus mielőbbi alkalmazása mellett kötelezik el magukat a kormányt alakító pártok. Egyben a kelet- és közép-európai országokkal, így Lengyelországgal és Magyarországgal szemben azt az álláspontot képviselik, hogy egész addig ne férjenek hozzá a helyreállítási alaphoz, amíg nem felelnek meg a jogállamisági keret által megszabott kritériumoknak.

Kormányalakítási tárgyalások Németországban
 
Német koalíció
 
Berlin, 2021. november 24. Annalena Baerbock és Robert Habeck, a német Zöldek társelnökei, Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje, valamint Christian Lindner, a Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke (j-b) közös sajtótájékoztatót tartanak a pártok koalíciós szerződéséről Berlinben 2021. november 24-én. Fotó: MTI/AP/DPA/Michael Kappeler
 
 

A beszélgetés további részében szó esett Németorsztág várható klímavédelmi terveiről, belföldön és az EU-ban egyaránt, a német szavazati jog korhatárának változásáról, az új kormány járványkezeléséről. Összességében "kemény startja lesz az új német kormánynak".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hegedűs Dániellel
2021.11.25., csütörtök 7:17
Riporter: Mérő Vera