„Klubrádió
Reggeli gyors

Kavics a fideszes propagandagépezetben

14/03/2019 07:46

| Szerző: Klubrádió

A legújabb plakátkampányban is szarvashibát követtek el, bejárta a világsajtót egy kép, amelyre azonnal rászálltak a mémkészítők. Nem véletlenül.

2019. március 14. Reggeli gyors - részlet 19.03.14. lapszemle
05:17
00:00

A magyar kormánynak nem ártott volna először lecsekkolni azt az újabb óriásplakát fotót, amivel a családtámogatást propagálja – feddi meg az amerikai botránykrónikás BuzzFeedNews a kormányt, miután Zuglóból egy férfi kitette gyanakodva a Facebookra az utcán lefotózott óriásplakátot. A gyereket vitte iskolába, amikor egy ismerős pár szembeköszönt a plakátról.

Az internet népe közbelépett

Rengeteg mém született egy korábbi fotójukról, ahol a srác megfordul egy csinos lány után, miközben barátnőjével kézen fogva sétál. Nos, ugyanez a pár hirdeti most a magyar kormány üzenetét: legyen minél több gyereked, hogy élvezhesd a kormány támogatását. A fotósorozatot pedig a spanyol Antonio Guillem készítette még 2015-ben. A BuzzFeedNews még arra is kitért, hogy a Soros-Juncker féle botrányplakátot Manfred Weber látogatása miatt kellett lecserélni, és mint kiderült, nem éppen a legtökéletesebbre. A hír futótűzként terjed a nagy portálokon: kezdve a Washington Posttal, folytatva a BBC-vel, a Politicoval és bezárva mondjuk az Euronews-zal vagy a The Guardiannel.

Az orosz kormányzati hátszéllel működő Russia Today arról számol be, hogy Orbán Viktor Manfred Webernek tett ígéretével ellentétben – miszerint leállítja a Soros-Juncker kampányt, a rákövetkező napon is megjelentek a hirdetések a kormányközeli médiumokban, így az állami tv-ben épp úgy, mint a napilapokban.

 

Weber ügyes volt

Kompromisszum körvonalazódik a Fidesz benntartásáról az Európai Néppártban – értesült az Augsburger Allgemeine, de hozzáteszi, annak ellenére, hogy az első budapesti kommentárok és Manfred Weber közösségi hálóra kiírt üzenete sem sugallta ezt még a keddi találkozó után. A cikk hivatkozik a Die Weltre és a szerinte legmegbízhatóbb ATV-ből pedig átveszi azt a dicséretet, miszerint Manfred Weber ügyes volt, merthogy egyszerre segít Sorosnak és Orbánnak is.

A Reuters értesülése szerint áprilisban Münchenben folytatódnak a Manfred Weber által megkezdett tárgyalások a CEU ügyéről – ezt a német egyetem szóvivője, Ulrich Marsch mondta el a brit hírügynökségnek. A német műszaki egyetemnek ugyanis nemcsak akkreditált programjaik vannak, de éppenséggel amerikai egyetemekkel is együttműködik, többek között Georgia államban. Manfred Weber a CEU rektorával folytatott megbeszélés után optimistán úgy nyilatkozott, hogy szerinte megoldható az amerikai diploma budapesti biztosítása a bajor kapcsolatokon keresztül.

Erőszak és trükkök az ellenzéki médiával szemben

A Neue Zürcher Zeitung címében harsogja, hogy Orbán rendszere a kettős mércén alapuló hazugságokra épült fel. Kezdve a Brüsszel-gyalázással, miközben uniós pénzekből gyarapodnak a kormány oligarchái, folytatva a migránspolitikával, amely titokban kínai, orosz – gyakran kétes hírű – bevándorlókat telepít be. S ha lenne igazi ellenzéki média, - vonja le a következtetést -, akkor ez a kormány már rég nem lehetne hatalmon. Azonban trükkökkel és erőszakkal sorra felszámolja az őt bíráló kereskedelmi médiavállalkozásokat, lásd példának okáért a legnagyobb ellenzéki lapot. A kormány szócsövévé tett állami televízióban nem lehet egyetlen bíráló szót sem beszerkeszteni. A sajtó helyzetét kiveséző cikk végül az ellenzéki képviselőknek az MTVA székháza elleni akcióját hozza fel a teljes abszurditás példájaként, hisz a mentelmi jogot élvező törvényhozókat maguk a törvény őrei, a belügyminisztérium irányításával dobták ki az utcára anélkül, hogy meghallgatták volna őket.

Külföldi munka, másképpen

Nyolc évet kaptak azok a magyar emberkereskedők, akik 20 prostituáltat szerveztek be a brit Derby városkába – tudhatjuk meg a brit Daily Mail bulvárlapból. Ám mint kiderült, kishíján megúszták a büntetést, mert az igencsak jól kereső nők nem voltak hajlandóak vallomást tenni. S mindemellett Horváth Géza és Zemencsik Dániel 175 ezer fontot, azaz 65 millió forintot nyert az üzleten 12 hónap alatt. Tulajdonképpen úgy buktak le a kerítők, hogy az egyik kuncsaft a rendőröket értesítette a fogva tartott prostituáltak büdös és koszos, elhanyagolt életkörülményei miatt, mert gyakran fűtés és meleg víz sem volt. Három lakásban űzték az ipart, s a honlap, amin a hirdetésekre a lányok és a kuncsaftok jelentkeztek, a rendőrség nyomozása szerint német és svájci kapcsolatokhoz is vezet. A fiatalabbik magyar bűnöző Derby egyetemén volt diák – programozóként illetve az autóiparban dolgozott - azzal védekezett, nem tudta, ilyen súlyos bűncselekmény Nagy-Britanniában az emberkereskedelem, és hogy Magyarországon illegális ez az üzlet vagy más keretek között működtetve sokat kellett volna adózni utána.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.