„Klubrádió
Esti gyors

Katatörvény miatt elégedetlen futár: Itt most nem vagyunk nyugodtak

25/07/2022 14:53

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az ételfutár, aki Palkovics Lászlót és a vacsoravendégeit lebuktatta, az Esti gyorsban arról beszélt, hogy a miniszter meghívta a minisztériumba a kata eltörléséről beszélgetni, de semmilyen közös nevezőre nem jutottak, és nagyon szomorú volt látni, ahogy széttárták a kezüket, hogy majd megoldjátok. Orbán Viktor szerint most a nyugalom a legfontosabb, hát a katások nem nyugodtak.

2022. július 25. Esti gyors - részlet - 2022.07.25. Kolesár András
04:48
00:00

Kolesár András ételfutár volt az, aki a futárok által szervezett egyik múlt heti tüntetés után váratlanul Palkovics László iparminiszter asztalánál tűnt fel, aki épp egy a budai Várban lévő étteremben - többedmagával - vacsorázott. Az asztaltársaság kormányzati emberekből és Mészáros Lőrinc egyik cégének a vezetőjéből állt.

A Palkovicsnak és a cégvezetőnek is kínos, leleplező incidenst Palkovics azzal zárta, hogy a futárt meghívta a minisztériumba beszélgetni, de a Futárok a KATA-ért csoport több képviselője is hiába ment a tárcavezetőhöz, sem megállapodás, sem kompromisszum nem született. 

Kolesár András, az Esti gyorsban beszélt a minisztériumban tett látogatásról, az új szabályozás okozta károkról, és arról, hogy igaz-e a híresztelés, miszerint egy futár akár havi 1 millió forintot is kereshet.

"Katás futár vagyok, szinkronszínész és amatőr színész is, továbbá van egy kisebb reklámprojektem, ezeket mind cégeknek számláztam eddig, mondta. Bár a módosítás szerint az ételfutárok akár katások is maradhatnak, de szerinte ez mégsem ilyen egyszerű. Elmondta, hogy a magánszemélyeknek ők csak azt az 500-600 forint szállítási díjat számlázzák ki, amit a vásárló a rendelésért fizet, "de ha úgy lenne megoldva, hogy maradnak katások, és a vásárlónak számláznak ki mindent, akkor a költség teljes mértékben át fog hárulni rájuk, és az eddigi 500-600 forintos kiszállítási díj helyett, 1000-2500 forintos kiszállítási összeg lesz a távolságtól függően.

"Ha egy háromezer forintos pizzának a kiszállítása is majdnem ugyanannyiba fog kerülni mint a pizza, az vissza fogja vetni a vásárlási kedvet" - mondta.

Az átátalányadózási rendszer a katás futár számára két-két és félszeres adóterhet jelent, ami a kalkulációk szerint 110-130 ezer forintot jelent. Azzal a hírrel kapcsolatban, hogy a futárok másfél millió forintot keresnek, azt mondta, hogy egy olyan emberről tud, aki az egymilliót élete során többször elérte, de ehhez "napi 12-14 órát, havi 31-31 napot dolgozott". Ez "bármilyen járművön sportemberi teljesítmény, de kerékpáron a legjelentősebb". 

Azok a futárok, akik kiemelkedően tudnak keresni, és megközelítik az egymilliós határt, azok havonta 350-400 órát dolgoznak, és ez kemény fizikai munka, mondta. A futárok átlagbevétele 500 ezer forint, de ez úgy jön össze, ha valaki negyven órát dolgozik, és akkor ebből még lejön a költség, a szervíz: "a valóságban a keresetük messze nem éri el ezt az összeget".

Palkoviccsal semmilyen kompromisszumra nem jutottak, "szomorú volt a szájából hallani", hogy bár kevesebb mint ötven napot kaptak az átállásra, de szerinte a könyvelők és a vállalkozók is meg fogják tudni oldani, holott a kamara jelezte, hogy képtelenség. "Nem szép dolog a képviselőinktől, hogy egyik napról a másikra figyelmeztetés nélkül kérdőjelet raknak a vállalkozásaink jövőjének a helyére" - mondta.

Nem a több adóval van bajuk, hanem "hogy nem emberhez méltó a bánásmód", hogy csak ötven napot kaptak rá, miközben "odafönt szétteszik a kezüket, hogy majd valahogy megoldjátok".

"Főleg ilyen viharos időkben, amikor gazdasági válság és háború van, és a béke és a nyugalom megőrzése a legfontosabb, mint ahogy a miniszterelnök is mondta: itt most nem vagyunk nyugodtak" - mondta a futár.