„Támogassa
Reggeli gyors

"Nem véletlenül takargatta az arcát Mészáros embere Palkovics asztalánál"

21/07/2022 14:07

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bár csak találgatni lehet, hogy miről beszélhetett Palkovics László és a V-Híd Zrt. vezérigazgatója a hétfői vacsorán, az alapján, hogy Sárváry István takargatta az arcát a kamerák előtt, valószínűleg nagyon cikinek tartotta, hogy a találkozó nyilvánosságra került – véli Merényi Miklós. A K-Monitor munkatársa szerint a közlekedésügyi beruházásokért még megy a versengés Palkovics és Lázár János tárcája közt. Lázár volt az, aki eltávolította a Miniszterelnökségből az akkor helyettes államtitkár Sárváryt 2016-ban.

2022. július 21. Reggeli gyors - részlet 22.07.21. Merényi Miklós
08:32
00:00

Ahogy arról korábban a klubrádió is beszámolt, hétfő este a Várban Gelencsér Ferenc Momentum-elnök egy katakárosult futár társaságában kérte számon Palkovics László technológiai és ipari minisztert, akinek az asztaltársaságában foglalt helyet a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd Zrt. vezérigazgatója, Sárváry István is, valamint Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár is. A Momentum épp tüntetést tartott a várban, mert Novák Katalin köztársasági elnök az addigi tiltakozások ellenére is aláírta a kata módosításáról szóló törvényt. Ekkor értesültek róla, hogy a demonstráció színhelyéhez közeli étteremben tartózkodik Palkovics. Itt sikerült meglepni a minisztert, de még inkább vendégét Sárváryt, aki a 444 videójának tanúsága szerint nem örült annak, hogy lencsevégre kapták.

"Izgalmas helyzetet láthattunk, amit fejlettebb demokráciában lobbizásnak neveznek" – mondta a Reggeli gyorsban Merényi Miklós. A K-Monitor munkatársa szerint Palkovics minisztériumához (akkori nevén Innovációs és  nagyon sok közlekedésügyi beruházás tartozott a választásokig, most pedig az új kormány felállásával még megy a helyezkedés, a hatalmi küzdelem a minisztériumok, különösen Lázár János és Palkovics tárcája között. Vitézy államtitkári feladatköre révén érthető, hogy jelen volt a vacsorával egybekötött megbeszélésen.

Sárváry jelenléte azonban azért is érdekes, mert 2016-ig ő L. Simon László, a Miniszterelnökség akkori kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkárának helyettese volt, akit – hívta fel a figyelmet Merényi – akit Lázár János, akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter távolított el a kabinetből.

Ezek alapján Merényi úgy látja, hogy "ha ez egy teljesen lényegtelen magánbeszélgetés lett volna, akkor nem takargatta volna az arcát Sárváry". Az újságíró szerint – bár csak találgatni tud – a vezérigazgató nagyon cikinek tartotta, hogy nyilvánosságra kerül a találkozó.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Merényi Miklóssal
2022.07.21., csütörtök 8:31
Riporter: Szénási Sándor