„Klubrádió
Reggeli gyors

Káslerék a bírósághoz fordultak, mert nem értenek egyet a szakszervezetek követeléseivel

28/01/2022 12:08

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Hétfőn az első két órában az iskolákban nem lesz tanítás, de a gyerekek felügyeletéről gondoskodnak a pedagógusok. A minisztérium egészen elképesztő indokkal fordult a bírósághoz, azt is megkérdőjelezték, hogy a szakszervezetek egyáltalán eljárhatnak-e a dolgozók érdekekében. A kormány mindent elkövet, hogy megakadályozza a sztrájkot.

2022. január 28. Reggeli gyors - részlet 22.01.28. Komjáthy Anna
08:52
00:00

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmánya elnöke, Komjáthy Anna szerint már ma is meghozhatja a bíróság a döntést arról, hogy hétfőn a pedagógusok sztrájkolhatnak-e. De miért ne sztrájkolhatnának?

A szakszervezetek bejelentették, hogy január 31-én figyelmeztető sztrájkot tartanak, majd márciusban egy hosszú sztrájkra készülnek. Az elégséges szolgáltatásról január 12-ig tárgyaltak az Emberi erőforrás minisztériumával, de aztán úgy álltak fel az asztaltól, hogy ebben sem tudtak megállapodni, ezért a szakszervezet a bírósághoz fordult. Az Emmi pedig bejelentette, hogy elítéli és törvénytelennek tartja a sztrájkot, ami Komjáthy szerint szürreális, hiszen a minisztériumnak tudomása volt arról, hogy a bírósági folyamat elindult.

A minisztérium ezután ellenkeresettel élt, és azt követelte a sztrájkra készülő pedagógusoktól, hogy hétfőn úgy sztrájkoljanak, hogy közben dolgoznak. A Reggeli gyorsban Komjáthy Anna azt mondta, hogy az Emmi a bíróságra beadott ellenkeresetében azt is megkérdőjelezi, hogy a szakszervezeteknek egyáltalán van-e perképviseleti joguk ebben a kérdésben, mert a kormány szerint a sztrájk nem szakszervezetei tagsághoz kötődő jog, hanem dolgozói jog, ezért  a szakszervezeteknek külön felhatalmazást kellene kérniük a munkavállalóktól, hogy képviselhetik-e őket, anélkül csak a szakszervezeti tagokat képviselhetik a bíróságon. "Ez teljesen szürreális", és azt is mutatja, hogy a tárca bármilyen eszközt bevet, hogy valahogy ellehetetlenítsék a hétfői akciót - mondta Komjáthy, aki szerint a bíróságnak küldött reagálásukban ők azt írták, hogy lehetetlenség mindenkitől külön felhatalmazást begyűjteni, hogy a szakszervezeti vezet aláírja a kereseteket. Komjáthy szerint ha a szakszervezetek más területen képviselhetik a munkavállalók jogait, akkor most sem szűkíthető le ez a felhatalmazás.

Felháborítónak nevezte a minisztérium ellenkeresetének azt a részét is, hogy a sztrájkkövetelések a kormány szerint nem jogszerűek. Mindezt arra alapozzák, hogy ők nem értenek egyet a követelésekkel.

Hogy a minisztérium szerint a sztrájk alatt az elégséges szolgáltatás úgy történne, hogy a tanároknak az órák 75%-át meg kell tartani, az Komjáthy szerint "vicces lenne, ha nem lenne nagyon tragikus".

A sztrájkban részt vevők számáról nincsenek pontos adatok, ugyanis "olyan mennyiségben érkeznek az értesítések", hogy csütörtökön estig sem tudták feldolgozni, ugyanis nem csak olyan helyről érkeztek hozzájuk levelek, ahol vannak szakszervezetek, hanem máshonnan is, így egyenként jönnek levelek, napi 18 órában olvassák, és próbálják összesíteni ezt a számot.

A szakszervezeti vezető szerint szó sincs arról, hogy a gyerekek felügyeletéről ne gondoskodnának a sztrájk alatt: a szülőket értesítették, hogy a kétórás figyelmeztető sztrájk alatt tanítás nem lesz, de azok a gyerekek, akik bemennek, azok felügyeletéről ugyanúgy gondoskodik az iskola, mint máskor.