„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: A BKK-menetrend visszaállítását kérem

26/01/2024 11:40

| Szerző: Klubrádió

Szakmailag megalapozottnak tartja a menetrend megváltoztatását, de a politikai támadások, és a közösségi közlekedésbe vetett bizalom megőrzése érdekében arra kérte a vállalat munkatársait, hogy állítsák vissza a korábbi menetrendet, mondta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Klubrádiónak. Reagált egy másik ügyre is: Walter Katalin Budapesti Közösségi Közlekedési Központ-vezér lemondását nem fogadta el. Mint jelezte, egy rosszul megfogalmazott mondat nem írja felül a kiváló szakmai munkát, amit az elmúlt években a budapesti közösségi közlekedés érdekében a BKK végzett.

2024. január 26. A lényeg - Karácsony Gergely - járatritkítás - 2024.01.26.
01:27
00:00
 "A Budapesti Közlekedési Központ nagyon részletes adatokkal rendelkezik az utazási szokásairól a budapestieknek, és ezek alapján egy új menetrend kialakítására tett javaslatot, amelynek valóban lett volna olyan eleme is, hogy ahol nincsen igazi kihasználtság, ott a kapacitást átvisszük máshova - mondta Karácsony. - De úgy látszik, a választási kampányban ilyen változásokat nem lehet megcsinálni, úgyhogy én arra kértem a BKK-t, hogy álljanak vissza a régi menetrendre. Az idei évben bővíteni fogjuk a kapacitásokat, és nem szeretném, hogyha ez a politikai kampány azt a hamis látszatot keltené, mintha ennek az ellenkezőjét csinálnánk."

Hogy miért nem tartanak ki a döntés mellett, akár a politikai nehézségeket is bevállalva érte? "A budapesti közösségi közlekedés ügye részben egy bizalmi kérdés - válaszolta. - Egyszerűen nem ér ennyit. Tehát ez a nagyon apró módosítás azt a hamis látszatot kelti, mintha a közösségi közlekedés nem állna megfelelő módon a budapestiek rendelkezésére. Mi a bizalmat erősíteni szeretnénk. Egyszerűen ez az apró módosítás nem éri meg azt a hisztériát, ami körülveszi, úgyhogy egy nyugodtabb időpontban elsősorban a fejlesztésekről talán majd tudunk beszélgetni, de semmiképpen nem szeretnénk a meglévő kapacitást sehol csökkenteni."

2024. január 26. A lényeg - Karácsony Gergely - Walter Katalin - 2024.01.26.
01:06
00:00

A főpolgármester reagált egy másik ügyre is: Walter Katalin BKK-vezér lemondását nem fogadta el. Walter Katalin egy csütörtöki háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy az utasokat a járatszámokról szóló társadalmi egyeztetésbe nehéz lett volna bevonni, mert az olyan, mintha hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele.

A kijelentésért később Walter bocsánatot kért. „Sajnálom, ha félreérthetően fogalmaztam, nem állt szándékomban senkit sem bántani, elnézést kérek azoktól, akik mégis így érzik” – közölte, azt is megjegyezve, hogy egy politikai kampány részének tekinti a BKK-t ért támadásokat.

"Egy rossz mondat nem ír felül három év jó szakmai munkáját, jelezte Karácsony. - Tehát a Budapesti Közösségi Közlekedési Központ számos szakmai területen egészen páratlan eredményeket ért el. Walter Katalint nem véletlenül választották meg tavaly ősszel a legfontosabb európai szakmai szervezet elnökévé, tehát az én bizalmamat abszolút mértékben élvezi, és szerintem, ha valaki hibázik, akkor fontos, hogy ezt belássa és elmondja."

De - mint hozzátette - egy politikai kampányban, amikor a szakmai szereplők a politikai vitákba sodródnak bele, akkor olyan nyomás alá kerülnek, amely eredményezhet ilyen rossz mondatokat. "De még egyszer mondom, egy rossz mondat, és három év kiváló szakmai munkája van egymással szembeállítva, és természetesen én azt gondolom, hogy Budapestnek az az érdeke, hogy Walter Katalin folytassa a munkáját."

Riporter: Selmeci János