„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Kálmán Olga: A Fidesz csak füttyent, a Mi Hazánk máris ott van

29/11/2023 00:51

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Fidesz nem szokott ellenzéki javaslatot napirendre venni, a Mi Hazánk javaslata esetében mégis megtette. Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja szerint ez csak egy jogállamiságot színlelő mutatvány. Úgy véli, az Európai Unió illetékes szervezetei nem dőlnek be ennek. 

2023. november 28. Megbeszéljük - részlet 23.11.28. Kálmán Olga
12:16
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, csütörtökön rendkívüli ülésen tárgyal a parlament a budapesti választási szabályok megváltoztatásáról. A Mi Hazánk a múlt héten nyújtott be módosító javaslatot, amelynek lényege, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjait listás szavazáson válasszák meg, ne a kerületi polgármesterek kerüljenek a testületbe. Erre reagált a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt szerint valójában a Fidesz akarja megváltoztatni az önkormányzati választás szabályait (fél évvel a választás előtt), a Mi Hazánk a kormánypárt strómanja ebben az ügyben. 

"Ezzel elbábozzák az Európai Unió illetékes szervezetei felé, hogy itt jogállam van" – mondta a Megbeszéljük keddi adásában Kálmán Olga. A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja szerint ez is csak azt bizonyítja, hogy a Mi Hazánk a Fidesz strómanja. Erre utal az is, hogy a Fidesz nem szokott ellenzéki javaslatot napirendre venni, a Mi Hazánk esetében mégis megtette. A Mi Hazánkot a Fidesz strómancégének nevezte, amely "ha éppen le kell fóliázni L. Simon Lászlót, vagy meg kell változtatni egy törvényt, akkor a Fidesz füttyent egyet" és máris rendelkezésre áll. Ez csak úgy lehetséges, hogy ebből a kormánypárt hasznot húz. Ugyanakkor az Európai Unió illetékes szervezetei pontosan tudják, hogy minden ilyen akció csak színjáték.

Megjegyezte, a DK támogatja Karácsony Gergely közös főpolgármester-jelöltségét. Egészen biztos abban, hogy Budapesten győzelmet arathat az ellenzék a 2024-es önkormányzati választáson.

A tervezet kapcsán megismételte közleménye tartalmát, a megváltozott helyzetre tekintettel közös ellenzéki listát javasol a DK.

A Momentum vezetője, Donáth Anna a DK-val szemben megfogalmazott kritikájával kapcsolatban azt mondta, sok sikert kíván a Donáthnak az EP-választáson, "ő biztosan tudja, mi szükség volt erre a pártjának, vagy neki", a DK-ban ezt nem igazán értik és nem is akarnak ezzel foglalkozni. "Mi tesszük a dolgunkat."

A DK álláspontját osztja Tóth Zoltán választási szakértő is, aki szerint a Fidesz a szabályok újabb megváltoztatásától azt reméli, hogy több fideszes képviselő kerülhet a Fővárosi Önkormányzatba. Ebben az esetben a leghatásosabb eszköz a közös lista.

2023. november 28. Megbeszéljük - részlet 23.11.28. Tóth Zoltán
10:14
00:00

A beszélgetéseket a lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2023.11.29., kedd 16:45
Riporter: Bolgár György