„Klubrádió
Belső közlés

Jassó Judit: Azt mondják, a boldog családok egyformák…

2/07/2023 20:55

| Szerző: Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felvolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Jassó Judit eredetileg Tükörfordítás című műsorunkban elhangzott aforisztikus versét hallgathatják meg Lovas Rozi színművésznő előadásában.

 

2023. július 03. Belső közlés (2023. július 3., hétfő 20:00) Jassó Judit - Azt mondják, a boldog családok egyformák (Lovas Rozi)
00:16
00:00

Az 1977-es születésű Jassó Judit a kortárs magyar költészet fiatal generációjának egyik fontos szerzője, aki egyedülálló módon több egymást követő évben is a legjobb kötet nélküli pályakezdőnek járó Petri György-díj shortlistese volt.

Első kötete, a Kaszt végül a Fiatal Írók Szövetsége kiadásában jelent meg 2019-ben. A fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva meghallgatható írását még korábban, nyolc évvel ezelőtt tette közzé nyilvánosan.

 
Jassó Judit
Facebook/Élet és irodalom
 

A mától itt, a Klubrádió honlapján is meghallgatható aforisztikus verse sokkal több, mint aminek elsőre látszódhat.

Tükörfordítás című kulturális tényfeltáró és ismeretterjesztő műsorunk indulásának első fél évében olvasta föl Lovas Rozi, a Radnóti Színház színművésze abban az adásban, amelyik az abúzus és a kultúra összefüggéseivel foglalkozott.

A versben a szerző a felszínes észlelésből eredő közhelyeket ütközteti a húsbavágó és valódi személyes tapasztalatokkal úgy, hogy a nyelvi központú megfogalmazásmód az egész mai kultúra skizofréniáját is visszaadja.

A rövid szöveget az alábbiakban írott formájában is elolvashatják:

Azt mondják, a boldog családok

Egyformák. Nem tudom, én boldogtalan

Emberek közt nőttem fel, akik

Megbüntettek, mert különböztem.

Így tanultam meg, hogy senkihez

Nem hasonlítok.

Soha

Tehát soha nem lehetek egy

Boldog család tagja.