„Klubrádió
Megbeszéljük...

Iványi Gábor: Lehet, hogy eljutottunk a falig

28/03/2024 18:08

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Hosszú időn át kitartott a támadások ellenére a Magyar Evangéliumi Testvérközösség, azonban mostanra valóban kérdésessé vált, miből finonszírozzák az elkövetkező hónapokban az egyház működését – mondta Iványi Gábor a megbeszéljük című műsorban. 

2024. március 28. Megbeszéljük-részlet (2024.03.28.) Iványi Gábor
16:04
00:00

Össztüzet zúdított ránk a kormány – fogalmazott Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője annak kapcsán, hogy 13 vezető munkatársát idézték be tanúként a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztályára, illetve az utóbbi időben hatodik alkalommal is NAV- és ÁNTSZ-vizsgálatot rendelt el a kormány a Iványiéknál.

Az össztűz oka az lehet, hogy meg van rendülve a hatalma Orbánnak, aki ezért Iványit mint a "leggyengébb láncszemet" feszegeti – mondta magáról az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, hozzátéve, ez annak a jele, hogy az erősebb láncszemhez nem mer hozzányúlni. Noha nagy kockázata volt annak, hogy az egyház hosszú időn át kitartott a támadások ellenére, mostanra lehet, hogy eljutottak a falig, és nincs tovább – fogalmazott Iványi Gábor. 

Az elmúlt 13 évben számtalan diplomához, szakmunkás bizonyítványhoz, érettségihez, megevett ételhez, illetve eltöltött éjszakai pihenéshez segítették hozzá a rászorulókat; lehet, hogy vége van a történetnek, de ezeket az eredményeket már nem veheti el tőlük senki – mondta a lelkész.

"Most áprilisban még mindenképpen tudnak fizetést adni. És akkor itt pontot tennék a mondat végére, és nem szeretnék arról beszélni, hogy és májusban, és júliusban és júliusban és augusztusban és jövő januárig mi lesz" – fogalmazott a MET vezetője arra utalva, hogy januárban utalják ki az adófizetők 1 százalékos felajánlásait Iványiék egyházának. Hozzátette, akkor fog bejönni egy olyan mennyiségű összeg, amivel "lélegzethez tudnak jutni".

"Itt nincs az, hogy hirtelen odagurít az állam ennyi milliárdot, annyi milliárdot, hogy egy kampuszt fel lehessen újítani, mint ahogy az a református atyánk fiainál van, akitől én ezt nem irigylem, de miközben mi a normatívát se kapjuk meg, ők a normatíva kiegészítő támogatáson felül, minden évben kapnak, és nemcsak ők, hanem egy pár dédelgetett egyház, azon felül kap rengeteg pénzt mégis" – fogalmazott Iványi.

Mai hír, hogy hatóság elleni erőszak gyanújával idézte be Iványi Gábort a Fővárosi Nyomozó Ügyészség. A két évvel ezelőtti esetről a lelkész azt mondta, hogy ő akkor felszólította a jelenlévőket, hogy ne nyúljanak hozzá a NAV-osokhoz, akik bejelentés nélkül megszállták az egyház Dankó utcai épületét, és ott házkutatást tartottak. Csak az egyház néhány megnevezett tagját engedték be az épületbe, azonban az egyik diák kirakott egy létrát az utcafrontra néző ablakon, amin a MET munkatársai közül vagy harmincan bemásztak az épületbe – idézte fel Iványi. Szerinte a NAV nem bírja feldolgozni, hogy ők ott nem tudtak akadálytalanul működni. 

Hozzátette, egy nappal az elévülési határidő előtt újították fel az ügyet. Most pedig 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető hatóság elleni erőszakkal vádolják. Ha ez megvalósul, "akkor övig érő szakállal fogok ott üldögélni, és lehet, hogy már nem fogom észrevenni, hogy hol üldögélek, mert elszállt felettem az idő, és nem fogom tudni, hogy egy idősotthonban, vagy egy büntetés-végrehajtási intézetben, nem félek tőle, meg nem vagyok megrendülve – mondta derűsen Iványi.

"Gábor, úgy fognak téged kiszabadítani börtönödből, mint annak idején Táncsicsot" – mondta a műsorvezető, Bolgár György.

"Hát ez lehet, de abban az lenne a jó, hogy ez egy forradalommal járna együtt, ami elsöpörné az előző gonosz rendszert. Én szívemből rosszat nem kívánok senkinek, de az én hazámnak kívánok jót. És hogyha ez a kettő ütközik, némelyik az emberek távozásával jár, akkor inkább kívánom, hogy távozzanak, hogy jobb legyen az én szegény országomnak, amelyről 34 évvel ezelőtt nem gondoltam, hogy ide fog jutni, ahol jelenleg vagyunk" – felelte Iványi Gábor.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Iványi Gáborral
2024. március 28., csütörtök 17:15
Riporter: Bolgár György