„Klubrádió
Reggeli gyors

Itt felnőttek is tanulnak? Ébred a kormány

17/11/2020 10:12

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Januártól átalakítják a felnőttképzés rendszerét, ami önmagában is káoszt okozna. És még itt a járvány is. A szabályalkotók elfeledkeztek erről az oktatási formáról.

2020. november 17. Reggeli gyors - részlet 20.11.17. Zsuffa Ákos
07:23
00:00

Soha nem látott terhelés alatt állnak a felnőttképzéssel foglalkozó intézmények, aki csak akar és tud, az most tanulna. Nem csoda. Aki még befér egy tanfolyamra, az egy fél év alatt szerezhet valamilyen képesítést, amit az Országos Képzési Jegyzék szerint elismernek, aki nem, az 4-5 évig is koptathatja majd az iskolapadot. Ám az oktatási kormányzat most sem áll a helyzet magaslatán, ahogy tavasszal sem, úgy tűnik elfeledkeztek a felnőttképzésről. Egy hivatalos szó nincs arról, hogy járványhelyzetben mi a teendő, vagy például mit kezdjenek az esti oktatással. Aki munka mellett tanul, az vagy hétvégén jár órákra, vagy délután 5-től este 9-ig. És ha 8 után nem lehet az utcán?

Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke elmondta, hogy egy államtitkári tájékoztatás szerint már van jogszabály-javaslat a helyzet kezelésére, csak még nem hatályos. A probléma persze már tavasszal felmerült, azóta nem sikerült a szabályalkotás.

A felnőttképzés fontos része a pedagógusok rendszeres továbbképzése. Ez Zsuffa Ákos ismeretei szerint működik, átálltak a digitális oktatásra. Az egyéb tanfolyamok folytathatók, ha egyszerre 10 főnél több nincs jelen, illetve, ha munkahelyi képzésről van szó, és a tanulást munkavégzésnek tekintik. Más esetekben át kell állni a digitális oktatásra. Ez mondjuk érdekes egy OKJ-s cukrász, vagy fodrász tanfolyamnál.

Különösen izgalmas a vizsga, hiszen az embereknek kellene a papír, hogy dolgozhassanak. Tavaszról már eleve rengeteg vizsga húzódott át, több tízezer ember lehet érintett, ám az oktatási kormányzat hallgat. Arról sem beszél hivatalosan senki, hogy talán nem most kellene hozzápiszkálni az eddig működő felnőttképzési rendszerhez, elvéve számtalan ember túlélési esélyét.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Komka Péter.

Reggeli gyors
2020.11.17. 06:00
Műsorvezető: Dési János

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás