„Klubrádió
Reggeli gyors

Itt a vége – Már láthatók a növekedés korlátai

28/02/2020 10:43

| Szerző: Klubrádió

Egyedülálló mértékben nőtt a magyar gazdaság – állapítja meg legfrissebb országjelentésében az Európai Bizottság. Ez nagyrészt az uniós forrásoknak köszönhető.

2020. február 28. Reggeli gyors - részlet 20.02.28. Arató László
08:48
00:00

Nincs nagy meglepetés az EB országjelentésében. Az Európai Unió gazdasága évek óta folyamatosan bővül, így Magyarországé is. Az előbbi 1-1,2 százalékra, az utóbbi 4 százalék fölöttire tehető. A magyar növekedésben kulcsszerepe van az uniós támogatásnak, de már látszanak a korlátok – állapítja meg a jelentés. Ezek közül a legfontosabb a képzett munkaerő hiánya. Ez akadályozza az innovációt, a termelékenységet fokozó beruházásokat. A magyar kormány az alacsony képzettségű munkaerő arányát növeli, ezzel veszélyeztetve a jövőt. Hasonlóan kritikus a jelentés a közmunkával is, amelyet egyébként a bevezetése óta bírál az Európai Bizottság, ugyanis az alkalmatlan arra, hogy embereket vezessen vissza a valódi munka világába.

Amint Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója elmondta, a jelentés foglalkozik a korrupcióval is, táblázatokkal, grafikonokkal illusztrálva a helyzetet. Az egyik azt mutatja, hogy hány OLAF-vizsgálat zajlott a tagországokban, itt Magyarország messze-messze kiemelkedik. A másikon az látható, hogy az országok nemzeti hatóságai hány esetben vizsgálódtak csalás, korrupció gyanúja miatt, itt a magyar adat elenyészően kicsi. Korrupcióellenes intézkedéseket alig hoz a kormány, nincsenek meg azok az ellenőrző mechanizmusok, amelyekre a közpénzek felhasználásánál szükség lenne.

A befektetőket elriasztja a jogbizonytalanság. Értelmetlenül sok és gyors a törvénygyártás, volt olyan év, amikor a beruházókra vonatkozó jogszabályok 77 százalékát kicserélték.

A jelentés megállapítja azt is, hogy bár Magyarországon valamennyivel javult az egészségügyi ellátás, az erre fordított pénz messze elmarad az uniós átlagtól. Látszik ez a halálozási arányon is. Ezért az emberek vagy hálapénzzel próbálnak tisztességesebb ellátáshoz jutni, vagy a magánegészségügyet választják, ha tehetik. Ezzel szemben kiemelkedően sokat költ a kormány sportra, főleg stadionépítésre.

Az Európai Bizottság a jelentés alapján országspecifikus ajánlásokat készít, amelyek betartása nem kötelező. A tagországok jellemzően ezek egyharmadát veszik figyelembe.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.02.28. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert