„Támogassa
Reggeli gyors

Itt a szuperbank. Nemzeti, stratégiai, Mészárossal

11/12/2020 15:42

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az OTP-nek akar versenytársat kreálni Orbán Viktor az új bankszövetséggel. Úgy tűnik, hogy nem fog sikerülni. Bár a tervben van némi ráció.

2020. december 11. Reggeli gyors - részlet 20.12.11. Felcsuti Péter
08:26
00:00

Külföldi példák is vannak arra, hogy néhány bankot egyesíteni akarnak, de az összeolvasztásból többnyire egy zombi jön ki, nem egy működő pénzintézet. Magyarországon látszik a folyamat évek óta. A takarékszövetkezetek elég furcsa államosítása, a Külkereskedelmi Bank és a Budapest Bank bekebelezése egy irányba mutat. A messze piacvezető OTP-nek versenytársat akar teremteni a hatalom. Nem tud igazán, mert az OTP még mindig sokkal nagyobb a most létrehozott holdingnál.

Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség korábbi elnöke úgy véli, hogy az ötlet nem annyira rossz. A takarékszövetkezetek ott vannak a legkisebb településeken is, a BB kimondottan a kisvállalkozók bankja, a külkereskedelmi pedig a nagyvállalatoké, tehát jó a leosztás. Csak ez az egész holding sem rengeti meg az OTP pozícióit, még mindig kicsi.

Versenyjogba nem ütközik a bankegyesítés, mert valószínűleg nem éri el a 30 százalékos piaci határt. Az viszont elég beszédes, hogy a kormány nemzetstratégiai ügynek nyilvánította a holding kialakítását, vagyis kivette a törvények hatálya alól. Úgy történik meg az összeolvasztás, ahogy akarják, valakik. És a háttérben ott van Mészáros Lőrinc.

Felcsuti Péter szerint az ügy kétes kimenetelű, költséges, rövid távon is tízmilliárdokba kerül a Magyar Bankholding Zrt. létrehozása.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.12.11. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert