„Klubrádió
Reggeli gyors

Ipsos: Nem a korlátozásokban látja a lakosság a biztonságot

19/10/2021 13:12

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A járványügyi adatok romlása mellett enyhe fegyelmezetlenség mutatkozik a lakosság részéről. Az emberek nem szívesen mondanak le az utazásokról, a maszkviselés is inkább csak az idősekre jellemző. Az oltásokba vetett bizalom erősnek mondható – foglalta össze felmérésük eredményét Földes Annamária, az Ipsos kutatási igazgatója.

2021. október 19. Reggeli gyors - részlet 21.10.19. Földes Annamária
07:15
00:00

Egyre biztosabbak a magyarok az újabb megbetegedési hullámban, mégsem óvatosabbak a mindennapokban. A koronavírus ellen beoltott körülbelül 5,8 millió felnőttkorú magyar állampolgár fele május óta nem kapott újabb oltást, azaz számukra hamarosan letelik a legtöbb országban elfogadott, 6 hónap hosszúságú elméleti védettségi idő – olvasható az Ipsos oldalán.

Földes Annamária, az Ipsos kutatási igazgatója a Klubrádiónak elmondta, hogy a legfrissebb kutatásból az derül ki, hogy bár valóban egyre biztosabbnak tűnik a negyedik hullám közeledtét, a teljes populációban továbbra is nagy az igény a mobilitásra. A kutatás szerint az utazásokról nem szívesen mondanak le az emberek, a vakcinákkal kapcsolatban azonban erős bizalom érzékelhető. "Nem a korlátozásokban látja a lakosság a biztonságot" – vonta le következtetését.

Az is kiderült, hogy a 60 év felettiek azok, akik fegyelmezettebben védekeznek, és az országos átlag felett, mintegy 63 százalékuk hord maszkot legalább időnként. Esetükben sűrűbb a kézmosás is. A 60 év alattiak körében nem jellemző a maszkhasználat.

A mérés kifejezettean arra kérdezett rá, hogy szeptemberben hányan vették fel az oltást. Ez nagyon lassú emelkedést jelent. Az átoltottság mértéke azonban a következő hónapokban jelentősen eshet, hiszen hamarosan letelik az a fél év, ameddig a feltételezések szerint a vakcinák biztosította védettség a közeljövőben szűnik meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Földes Annamáriával
2021.10.19., kedd 8:40
Riporter: Dési János