„Klubrádió
A lényeg

Tiltakoznak a háziorvosok az operatív törzs döntése ellen, nekik kellene elvégezniük a gyanús Covid-esetek tesztelését

15/10/2021 15:11

| Szerző: Klubrádió

Müller Cecília és György István államtitkár által írt levél szerint az operatív törzs elrendelte a háziorvosoknak, hogy a felső légúti tünetekkel hozzájuk forduló betegeknél ők végezzék el az antigén gyorstesztet a rendelőjükben. Szerintük ez magukra és a többi betegre is veszélyes lehet, nincs rá kapacitásuk, ezért tiltakoznak és aláírást gyűjtenek.

Az utasítás szerint a háziorvosoknak jövő héttől  a rendelőjükben kellene megkezdeniük a gyanús betegek tesztelését. Ehhez elvileg teszteket és védőfelszerelésként plexi arcvédőt biztosítanak a számukra – írja a Népszava. 

A tiltakozók szerint „a háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek elkülönítésére. A biztonságos mintavételhez, az előírt infekciókontroll szabályok betartásához pedig egy plexi arcvédő nem nyújt kellő védelmet. A járványügyi szabályok szerint ezeket a vizsgálatokat komplett védőruházatban lehetne csak elvégezniük, ám rendelés közben nincs idő arra, hogy az orvos akár napjában többször szabályosan beöltözzön, levetkőzzön és mellette párhuzamosan végezze a betegellátást, oltson a covid és az influenza ellen.” Ráadásul a járványügyi protokoll szerint egy-egy pozitív minta után az egész rendelőt és várót fertőtleníteniük kellene, amire végképp nincs kapacitásuk.

Koronavírus - Oltás Békéscsabán
Békéscsaba, 2021. október 7. Kovács Pál László orvos átadja az oltási igazolást egy férfinak, miután beoltották a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. október 7-én. MTI/Rosta Tibor
 
 

A lap úgy tudja: péntek éjfélig gyűjtik az aláírásokat a háziorvosok és szombat reggel továbbítják az operatív törzsnek