„Támogassa

Innováció és kihívások a biztonsági szektorban: Részletesen a őrzés-védelemről

21/04/2024 11:29

| Szerző: (X)

A biztonsági szektor kisebb-nagyobb zenei fesztiválokon, építkezéseken és gyártóüzemekben is fontos feladatokat lát el. Milyen innovációk jelentek meg az elmúlt években, illetve milyen kihívásokkal kell szembenéznie a biztonsági szolgálatoknak napjainkban? Mutatjuk a pontos a válaszokat!

A technológia a biztonsági szektor területén is rohamosan fejlődik

 

Ha modern biztonsági technológiára gondolunk, akkor minden bizonnyal nagyfelbontású kamerák és kártyás beléptető rendszerek jutnak elsőre az eszünkbe. Azonban napjainkban az ujjlenyomatos és bluetooth-os, illetve a teljes mértékben automata beléptető rendszerek is egyre nagyobb teret hódítanak. Így az arra jogosultak mágneskártya nélkül, akár arcfelismerés segítségével juthatnak a kívánt helyre. Ez nagymértékben megkönnyítheti a munkát, hiszen többé nem kell időt fordítani a be- és kilépés “kézi” engedélyeztetésére.

Természetesen az őrzés védelem terén még mindig a kamerák töltik be az egyik legfontosabb szerepet. A korszerű biztonsági rendszerek kamerái már kellően nagyfelbontásúak ahhoz, hogy a felvételeken látott személyek könnyen azonosíthatók legyenek. Ráadásul távolról is vezérelhetők, így a cégvezetők akár otthon vagy üzleti utazás közben is bármikor ránézhetnek az élőképre vagy a felvételekre a telefonjukon vagy számítógépükön keresztül.

A biztonsági rendszer kiépítése az igények felmérésével kezdődik

 

Nem mindegy, hogy egy kisebb szabadtéri rendezvény vagy egy több ezer főt foglalkoztató gyártókomplexum területét kell biztosítani. Éppen ezért a legelső lépést mindig a biztonsággal kapcsolatos igények pontos meghatározása jelenti. A biztonsági tervben a biztonsági őrök és kamerák, illetve beléptető rendszerek számát és típusait is ki kell jelölni. Emellett számos jogszabályt is kötelező betartani – például az 1000 főt meghaladó rendezvények esetén konkrét tervet kell készíteni a szélsőséges időjárás és tűz vagy egyéb okból kialakult pánikhelyzet esetére is.

Szerencsére a szervezőknek vagy tulajdonosoknak a biztonsági szakemberek minden segítséget megadnak, illetve a biztonsági tervet is a hatályos jogszabályoknak megfelelően elkészítik. Így a nagyfokú biztonság garantált, aminek köszönhetően legyen szó szórakozásról vagy munkahelyi protokollok betartásáról, a résztvevők valóban biztonságban és szabályozott körülmények között tölthetik az idejüket.

Az alábbi kihívások mindennaposak az őrzés-védelemben

 

A biztonsági őrök és szakemberek milliónyi kihívással néznek szembe a munkájuk során. Elég csak a zenés fesztiválokra gondolni, ahol a gyakran felfokozott állapotban bulizók között pillanatok alatt konfliktushelyzet alakulhat ki. A biztonsági személyzet elsődleges feladata a konfliktusok megelőzése, probléma esetén pedig határozottan, de jogszerűen szükséges fellépniük a rendbontókkal szemben. Ez a munkakör sokkal nagyobb szakmai tudást és koncentrációt igényel, mint amit kívülről a laikusok elsőre gondolhatnak.

Érdemes megemlíteni a hatalmas építkezésekkel és üzemekkel kapcsolatos biztonsági intézkedéseket is. Itt a kamerák és beléptetőrendszerek üzemeltetése a legfontosabb teendő, azonban biztonsági őrök is részt vesznek a munkában. Az őrök megakadályozzák az illetéktelenül belépni kívánó személyek törekvését, ezért akkor is szükség van a munkájukra, ha alapvetően egy profi beléptető kapu látja el ezt a feladatot.

Az éjjeli őrök munkája szintén embert próbáló kihívás, hiszen éjszaka jelentősen nehezebb koncentrálni. Azonban az ördög sosem alszik, ezért az őröknek is ébernek kell lenniük, hogy azonnal kiszűrjék, ha valami nincs rendben. Folyamatosan figyelik a kamerákat, illetve körbe is sétálják az építkezés vagy a komplexum területét, és veszély esetén azonnal megteszik a szükséges lépéseket.

A technológia a biztonsági szektorban is folyamatosan fejlődik, hiszen egyre modernebb kamera- és beléptető rendszerek érhetők el a piacon. Természetesen a biztonsági szakemberek jelenléte még a legújabb innovációk ellenére is kötelező, különösen a nagyobb tömegeket vonzó eseményeken és a számos alkalmazottat foglalkoztató cégek telephelyein. Az őrzés-védelem tehát egy kifejezetten komplex feladat, ezért a legjobb döntés tapasztalt szakemberekre bízni a biztonsági terv elkészítését és az adott terület biztosítását is.

(X)