„Klubrádió
Megbeszéljük...

Így építkezik az Orbán-kormány

6/12/2019 17:56

| Szerző: Klubrádió

Immár semmi köze a IX. kerületnek ahhoz, hogy mit épít ott a kormányfő ismerőse. Az önkormányzatnál még a terveket sem látták.

2019. december 06. Megbeszéljük - részlet 19.12.06. Baranyi Krisztina
10:10
00:00

Tipikus történet a ferencvárosi Vágóhídé, pontosabban a területé, amelyen állt. Miután egy Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápoló török vállalkozó nézte ki magának, az önkormányzat nem láthatja mi lesz ott. Baranyi Krisztina ellenzéki polgármester mondta el a történetet a Megbeszéljük című műsorunkban, ő valamennyire tudta követni, hisz az előző ciklusban képviselő volt.

A Vágóhíd ügye 2017-ben kezdődött, csak akkor nem kapott visszhangot, a képviselő-testület sem tárgyalta, csupán az egyik bizottság. A terület akkori tulajdonosa egyszer csak befizetett a kerület kasszájába 1 millió eurót, valami olyan címen, hogy településrendezési hozzájárulás. Cserébe a kormánypárti önkormányzat módosította az építési szabályzatot, mellesleg a kormánypárti vezetésű főváros szabályzatához illesztve. Azt nem tudni, hogy a Tarlós István vezette önkormányzat mennyit kapott ezért, kapott-e egyáltalán.

A módosítás célja az volt, hogy adott területen nagyobb profitot lehessen termelni, nagyobb, magasabb házakat, több lakást építeni. Az engedélyezett épületmagasságot például 4 emeletről megemelték 12-re. Amikor a kerület a papírmunkát elvégezte, az addigi magyar tulajdonostól a terület átkerült a török vállalkozóhoz, aki jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral.

Ezután a kormány kiemelt nagyberuházássá nyilvánította a lakópark építését -mert valószínűleg ilyesmit terveztek oda-, s ettől a pillanattól kezdve az önkormányzatnak már semmi köze nem volt az egészhez. Az új, ellenzéki vezetésnek pedig még annyi sem lehet. Terveket sem láttak, azt sem tudják mi készül valójában, hisz az egész eljárást a kormányhivatal vette a kezébe.

Baranyi Krisztina szerint a Vágóhíd százéves épületegyütteséből sok mindent meg lehetett volna tartani. A beruházó becsületére legyen mondva, hogy a fővárosi védettség alatt álló részeket, homlokzati elemeket megtartja, visszaépíti, sőt a nem védett házak közül is megtart egyet, és a kaput a két bikával. Persze a 12 emeletes tornyok árnyékában.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára.

Megbeszéljük
2019.12.06. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György