„Klubrádió

Ica néni netre megy

13/02/2021 08:13

| Szerző: Klubrádió

Egy kedves hallgatónktól kaptuk az alábbi történetet, melyben leírta, idős édesanyja hogyan fogja majd hallgatni online a Klubrádiót.

Ica néni 1939-ben született, Közgazdaságtudományi Egyetemet végzett, lelkes Klubrádió-hallgató, valamint a lánya, Judit közötti beszélgetés, szó szerint.

Anyám szinte nem hallgat mást, mint Klubrádiót, jó esetben csak kettő bömböl a lakás különböző pontjain. Neki az alfa és az omega is ez az adó, tehát ha 82 évig tagadta is a számítástechnikát, most mégis úgy döntött ,belevág. A rádió pedig türelemmel oktatja a betelefonálókat.

Amikor megtudtam, hogy van rá esély, hogy a rádiót csak interneten lehet majd hallgatni, és csodálatos oktatás is zajlik erről a rádióban, fogalmam sem volt, mi lesz az anyámmal, így nem bírtam a kérdéseimmel és hazafelé, az autóból felhívtam telefonon.

– Anya, most mi lesz? – kérdeztem álságosan.

– Kislányom, vennem kell valami készüléket a legolcsóbb 20 ezer ficcs és abba benne lesz ez a nyavalya.

– Anya, mi az a nyavalya?

– Jaj, de buta vagy, az a bigyó, ami a levegőben terjed, mint a vírus, de kell a fogáshoz. A hullámfogáshoz.

– Anya, a nyavalya az az internet?

– Az. Aztán azt a Wi-Fihez kell izélni. Na, most mit értetlenkedsz édes lányom?

– Anya, a csatlakoztatni szót akartad mondani? És mi az a Wi-Fi?

– Juditkám, hát ezt se tudod? A Wi-Fi egy doboz, ami ott van a tévé mellett, balra lent, és a Bagira ül rajta. Meleg, és dorombol.

– Anya, ha megvan a Wi-Fi, vagyis van a dobozod, mit kell utána csinálni?

– Fizetni, de azt már úgyis csinálom. Megfizetek a tv-számlán, aztán kell egy jelszó.

– Anya, honnan lesz jelszavad?

– Pofonegyszerű, azt mondták. Bedugom az izét, amin keresztül jón a nyavalya, és akkor majd jól meglátom a képernyőn. Addig nyomogatom a FAV gombot, amíg neki jó nem lesz.

– Anya, mi az a FAV gomb?

– Azt nem tudom,de nyomni kell hosszan. Ekkor majd a tévé bemutat nekem jelszavakat .De mit bosszantasz, úgyis ideges vagyok már előre ettől. Szóval nyomom és akkor beállítom. Addig nyomom, amíg jön a jelszó. Amit most nem tudom mi, de azt mondták , hogy majd jól felismerem. Na, most mit izélsz!

– Anya, tudod mi a szoftverfrissítés ?

– Na, az meg mi a szar? Oké, akkor ezt inkább hagyjuk, csak ma hallottam, hogy azt próbálták a rádióban elmagyarázni, de úgy tűnik, ez még nem sikerült . A FAV gomb pedig FAVORIT, mint kedvenc. Majd azt állítsd be.

– Anya, mi is az az internet?

– Az olyan, mint a gyógyszer.

– Gyógyszer?

– Igen, ott van a felhőben a patika felett.

– Anya, milyen nyelven van az internet?

– Angolul, gondolom, de én csak oroszul tudok, vagyis már azt se. Az oroszok is neteznek.

– Anya, ne kalandozz el. Tehát, ha az állomáskeresővel rálelsz a gombra, akkor a tévében jön a rádió, ha jól értem?

– Az, hogy üsse meg a guta aki elvette a hullámsávot! Juditka, rendeld meg nekem a legolcsóbb boxot. Aztán majd ki-be kapcsolom, és ahogy lesz, úgy lesz, de kínai vakcina nem kell.

– Ez most hogy jutott eszedbe?

– Azt nem tudom, talán arról, hogy már oroszul se tudok, hát még a kínai, pedig azt talán még jobban kéne tanulni, mint a netet. Ha megtanulom most a Wi-Fit, a jelszavakat, a hálót, meg azt a franckarika szoftverfrissítést, akkor a kínai is menni fog!

– Anya, ne reménykedj.

– Aztán még fontosak a légköri viszonyok, a boltban nem tudják az izét a nyavalyához állítani, majd csak azt én itthon fogom tudni, a légköri viszonyokhoz mérten. Aztán, még ott az idő!

– Mi van az idővel, anya?

– Késni fog, vagy lemarad, ezt még nem tudom. Ha lenne rádióadás, de persze nem lesz, ahhoz képest késni fog a net. Szóval nem ahhoz fogom passzítani az órát.

– Anya, ez legyen a legnagyobb baj, hogy élőben előbb harangoznak,mint a hálón.

Aztán ez így ment még egy darabig, közben megrendeltem online a netes rádiót, de az online-t még nem kérdeztem meg eddig offline anyámtól. Azt hiszem, meg kell majd köszönni azoknak az embereknek, akik elvették ennek a generációnak a kedvenc sávját, és így felszorították őket az internetes sztrádára, ahol mi már száguldunk, vagy gubbasztva szorongunk egy energiapattanáson. Alig várom, hogy anyám a Lázadó végre elküldje az első Messengerét, mert nem tudja, de okostelefont fog kapni, az ócska nagygombos nagyi telefonja helyett a márciusi születésnapjára.