„Klubrádió
Útszélen

Hungarikum – Józsa Márta jegyzete

11/06/2023 12:02

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

"Szóval védőnőhiány van, és a kormány lépett. Úgy döntött, hogy a Belügyminisztérium elveszi az önkormányzatoktól és bekebelezi a védőnői hálózatot."

2023. június 08. Útszélen-részlet (2023.06.08. Józsa Márta jegyzete)
02:43
00:00

Európa más országaiban a magyarországihoz képest kevésbé összehangolt az édesanya és gyermek egészségügyi ellátása. Szó szerint ez szerepel a Hungaricumok honlapján, ha nem találták volna ki, akkor a több mint száz éves védőnői hálózatról van szó, amelyre igencsak büszke a Hungaricum Bizottság.

Erről a grémiumról nem sokat tudok, a névsor tele van kormánypárti politikusokkal és miniszterek által delegált személyekkel. A védőnők mindeddig az önkormányzat alkalmazottai voltak, amelyek lehetőség szerint kiegészítették a humán szférának megfelelően gyalázatos állami bérüket, és amúgy is célszerű volt a helyzet, hiszen együtt kellett működniük nem csak a hivatalokkal, hanem a házi- és a gyerekorvosokkal is.

Persze, mint oly sok minden, ez az ellátási forma is változásokra szorult volna, tíz éve könyörögnek is, annyit értek el, hogy ezalatt egy fideszes politikus igen jól keresett azzal, hogy őt bízták meg a reformok koordinálásával. Szóval a védőnő egy falu, vagy egy kerület ismert személyisége, elvileg otthon van minden kisgyerekes családban. Már ahol betöltötték az állást, tavalyi adatok szerint 350-400 ember hiányzik a rendszerből, és főként ott, ahol a legnagyobb szükség volna rájuk, például Borsodban, Szabolcsban, Somogyban, sőt Pest megyében is sok helyen üresen maradtak a posztok.

Nos, ez mégiscsak arra utal, hogy lyukas az az egyedülálló hálózat, melyre a kormány oly büszke. És amely mellesleg más országokban is létezik amúgy, legfeljebb nem így hívják, és nem a mindenhez is értő fejesek döngetik féltéglával mellüket olyasmi miatt, amit nem is ők alakítottak ki.

Szóval védőnőhiány van, és a kormány lépett. Úgy döntött, hogy a Belügyminisztérium elveszi az önkormányzatoktól és bekebelezi a védőnői hálózatot. Nyilvánvaló a dolog a praktikuma, az egészségügyi dolgozók és a tanárok is közismerten minden reggel hálát adnak a magasságos Karmelita-lakónak azért, végre Pintér ugrálhat a fejükön.

A pedagógusok pályaelhagyási hulláma közismert, úgyhogy a hatalom gondolom ezért írta fel a védőnőhiány orvoslására is a jól bevált receptet. Amelynek láttán a védőnők egy része már fontolgatja, netán megtette a logikus lépést. Miután fogalmuk sincs, mert senki nem közölte velük – az ilyesmit nem is lehet elvárni egy rendőrminisztertől – hogy mi lesz a munkarendjük és mennyit fognak keresni, és amit eddig láttak, hát attól nem jött meg a kedvük ahhoz, hogy télen-nyáron talpaljanak potom pénzért, így van aki már felmondott, és sokan vannak, akik ezt fontolgatják.

Így egy probléma biztosan megoldódik a pintéri érában: nem 400 körüli betöltetlen állás lesz. A családok meg boldoguljanak ahogy tudnak, elvégre minden nap hallanak a családbarát kormányról.

E heti témáinkból: Van két diplomája, számos szakmája, nyelvtudása, angliai szakképesítése, két verseskötete – az egyik már húsz éves korában megjelent. Tóth Olivér sokáig mégsem kellett egy munkaadónak sem, mert, ahogy ő mondja, barna a bőre. Persze ez csak itthon jelentett akadályt, Angliában két kézzel kapkodtak érte, de nyolc év után hazajött, hogy megtalálja álmai melóját: állami gondozott gyerekekkel foglalkozik. És hamarosan jön a következő könyve.

2023. június 08. Útszélen (2023. június 08., csütörtök 15:00)
45:06
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2023. június 8-ai adásában hangzott el.