„Klubrádió
Ha én ezt a Klubban elmesélem … !

Hosszan lecsengő tanninok

12/07/2020 19:45

| Szerző: Barna Zsuzsa/Klubrádió

A Ha én ezt a Klubban elmesélem...! péntek esti vendége Egri Márta, Jászai Mari- és Aase-díjas színművésznő volt, aki hosszú évekkel ezelőtt kezdett életmódváltásba. Az egészséges étrendbe szerencsére egy-egy pohár bor is belefért, ekkor kezdődött a művésznő borok és borászat iránti érdeklődése, olyannyira, hogy egyszer még egy sommelier-tanfolyamra is be akart iratkozni. Ennek megfelelően kóstolókról, kulturált borfogyasztásról beszélgettünk, Hamvas Béla A bor filozófiája című művét is érintve. Szó volt még önmagunk iránti türelmetlenségről, nyugalomról, önazonosságról és a színpadi lét mámoráról is.

2020. július 10. Ha én ezt a Klubban elmesélem … ! (2020. július 10., péntek 20:00): Egri Márta
47:58
00:00
Műsorvezetők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna
A bor és a borfogyasztás évezredek óta az emberi kultúra része, olyannyira, hogy az ókori görögöknél és rómaiaknál még saját istene is volt a bornak: előbbieknél Dionüszosz, utóbbiaknál Bacchus. Dionüszosz ráadásul a színházért is “felelt”, tehát a bor és a kulturális élet már akkoriban is szoros kapcsolatban állt egymással. Nem volt ez másként a következő évszázadban sem, elég, ha csak bor témájú képzőművészeti alkotásokra vagy bordalokra gondolunk. Bordalokból a magyar költészet történetében sincs hiány, sőt még nemzeti himnuszunkban is van utalás a világhírű tokaji borra.

Egri Márta évek óta tartja magát ahhoz az étrendhez, amelyet egy műtét után ajánlottak neki. Délelőtt csak gyümölcsöt eszik és igyekszik könnyű ételeket fogyasztani; esténként viszont egy-egy pohár száraz vörösbor nem csak megengedett volt, hanem kifejezetten ajánlott. Így esett, hogy a színművésznő elkezdett érdeklődni a borok iránt. A mai napig a kulturált borfogyasztás híve, és mivel a gasztronómia szerelmese is, egy-egy általa készített vacsorához gondosan válogatja a borokat; karácsony előtt pedig órákat el tud tölteni borszaküzletekben, hogy a menühöz passzoló palackokat vásároljon.

A borokról beszélgettünk tehát, de azoknál jóval többről is. Hamvas Béla A bor filozófiája című műve több vonatkozásban is szóba került, de a színésznő azt is elárulta, hogy mennyire nehéz részeget játszani, vagy hogy milyen mámort jelent a színpadi létezés. A nyugalmas esti borozások kapcsán elmesélte, hogy fiatalabb korában - és gyakran még most is - nagyon türelmetlen volt magával, ez pedig nem tette egyszerűbbé az életét. Beszélgettünk arról, hogy mit jelent számára a nyugalom és a bölcsesség, mit a szabadság és mit a bátorság, és mik voltak pályája során azok a időszakok, amikor ezekre nagyon nagy szüksége volt.

Címlapi kép: Gordon Eszter fotója

Ha én ezt a Klubban elmesélem...!
2020. július 10. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Barna Zsuzsa