„Klubrádió
Reggeli gyors

Hős utca: nem értik, miért ilyen kegyetlen az önkormányzat

18/09/2019 13:24

| Szerző: Klubrádió

A Hős utcában 4-5 millió forintot adnak a lakóknak ingatlanukért, ebből nyilvánvalóan semmit nem lehet kapni Budapesten. A helyiek ügyeivel foglalkozó Kontúr Egyesület elnöke nem érti, miért ilyen kegyetlen az önkormányzat, miért akar több hajléktalant.

2019. szeptember 18. Reggeli gyors / részlet, Urbanovszky Zsuzsanna (19.09.18.)
08:17
00:00

A kőbányai önkormányzat kapott 2,1 milliárd forintot a helyzet rendezésére. Van még csaknem 80 magántulajdonos, akit ki kellene vásárolnia, de nem akar megfelelő összeget biztosítani, amiből lakást tudnának venni máshol Budapesten. Elindult a kisajátítások felé az önkormányzat - foglalta össze Urbanovszky Zsuzsanna. Elmondta: ezek az emberek legfeljebb 4-5 millió forintot kapnak, ebből vidéken is csak szegregátumban lehet vásárolni, meg 80-100 km-re a fővárostól.

A jogalkalmazás szerint ha valakinek elvonják a lakását, akkor teljes és feltétlen kártalanítást kell biztosítani, tehát Budapesten kellene lakáshoz juttatni őket. Így viszont gyakorlatilag hajléktalanokká teszik őket. Ez az önkormányzat „szakszerűtlen” hozzáállását bizonyítja, ők, az egyesület a jog eszközével tudnak csak élni - mondta. Megjegyezte: kirendeltek egy függetlennek tartott szakértőt, aki „telis-tele tévedéssel” pont ugyanazt állapította meg a lakásokért adandó összegről, mint az önkormányzat.

 
Hős utca, Budapest X. kerület (kép: Kontúr Egyesület)
 


Nemrég utcafórumot tartottak, sokan megálltak körülöttük, érdeklődve figyelték. Többen felszólaltak, hogy nem értik: vannak itt becsületes emberek, akik több évtized munka után elmentek nyugdíjba és ezt kapják. Az egyesület sem érti, miért ilyen kegyetlen ezekkel az emberekkel az önkormányzat, miért akar több hajléktalant.

Urbanovszky Zsuzsanna elmondta: a következő két hétben lesz 28 kisajátítási tárgyalás, azután marad még körülbelül 50 lakás. 2019 végéig kellene az önkormányzatnak elköltenie a 2,1 milliárd forintot, de ők úgy látják, a folyamat vége inkább 2020-ra nyúlik át. A sportpályát a tervek szerint 2021-ben kezdik el építeni. A dealereket bevitték, a Hős utca nyugodtabb lett, de azok az emberek, akik oda jártak "fogyasztani", Budapest más helyein bukkannak fel.

Ahogy a Kontúr Egyesület Facebook-oldalán írja, egyik fontos programjuk a közösségfejlesztés a Hős utcában: szociális tevékenységük célja a hasznos szabadidőeltöltés, egészségnevelés, a családok és a lakóközösség erősítése.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. (Címlapi kép: Kontúr Egyesület)

Reggeli gyors
2019. szeptember 18., szerda 07.30
Műsorvezető: Para-Kovács Imre