„Klubrádió
Megbeszéljük...

Holoda: Nem tartható, hogy a távfűtést továbbra is rezsicsökkentett áron adják

25/08/2022 19:51

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A távhő cégeknek ugyanúgy fizetniük kell az emelkedő árú gázért - amellyel ügyfeleik számára biztosítják a meleg vizet - mint az áram- vagy gázszolgáltatóknak, miközben a távfűtést használókat nem érintette a rezsiemelés – mondta Holoda Attila. A Megbeszéljükben nyilatkozó energetikai szakember szerint igazságtalan a kivételezés, ráadásul nem tudni, ki és milyen alapon finanszírozza a fogyasztástól függetlenül továbbra is csökkentett díjú távfűtés esetében a növekvő gázár okozta veszteséget.

2022. augusztus 25. Megbeszéljük - részlet 22.08.25. Holoda Attila
13:41
00:00

Van pozitív hozadéka a rezsiárak emelésének, mégpedig az, hogy kicsit jobban odafigyelnek az emberek a energiafogyasztásukra – véli Holoda Attila. Az energetikai szakértőt arról kérdezte Bolgár György a Megbeszéljük című műsorban, hogyan hat az áremelkedés a távfűtéses lakások esetében.

A távhő áfája mindössze 5 százalék (nem 27). Ez azért is lehetséges, mert a távfűtéses rendszerek megítélése Magyarországon sokkal rosszabb, mint Európa más területein. Pedig – mutatott rá a szakember – sokkal tisztább, egészségesebb szolgáltatásról van szó, amelyet könnyebb kiegészíteni megújuló energiaforrásokkal. Itthon inkább a lakótelepeken jellemző. Legfőképpen azért kifogásolják, hogy bizonyos panellakások esetében bevezetett rossz rendszer miatt gyakran előfordul, hogy míg a legfelső emeleteken nagyon meleg van, addig a földszinthez közeli lakásokat nem igazán lehet felfűteni.

 
Panelház,
Újpest, Magyarország Fotó: Pixabay
 

A júliusi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a távhőt nem érinti a rezsiár emelkedése, vagyis a távhősökre továbbra is vonatkozik a rezsicsökkentett ár, fogyasztástól függetlenül. Csakhogy Holoda szerint a távhő cégeknek ugyanúgy ki kell fizetniük a gáz árát, amivel a meleg vizet biztosítani tudják a távfűtéses lakások számára. Hangsúlyozta, nem tisztázott, ki fogja ezt finanszírozni és milyen alapon. Az emelés elmaradása azért igazságtalan lenne, mert semmi nem indokolja, hogy az állami és önkormányzati tulajdonú távfűtő vállalatok ügyfeleinek költsége ne növekedjék, míg mindenki másé igen.

Megjegyezte, hogy a szállodaiparban már többen jelezték, a kormány segítségére várnak, mert nem tudják fizetni a megnövekedett költségeket. Holoda arra számít, hogy más, főként kis- és középvállalkozások is segítséget fognak kérni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Holoda Attilával
2022.08.25., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György