„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hollik az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban: A magyar kormány nem áll egyik oldalon sem

23/06/2022 19:26

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az orosz-ukrán háborúnak minél előbb véget kell vetni – indokolta a Fidesz ellenállását az Oroszországgal szembeni fellépéssel kapcsolatban Hollik István. A párt kommunikációs igazgatója szerint a magyar érdek az, hogy béke legyen a szomszédos Ukrajnában.

2022. június 23. Megbeszéljük - részlet 22.06.23. Hollik István
31:32
00:00

A 11. alaptörvénymódosítással kapcsolatban Hollik István a Klubrádiónak elmondta, nem lát abban semmilyen ellentmondást, hogy a kormánya, amely az ország szuverenitását hirdette az elmúlt tizenkét évben most látta elérkezettnek az időt, hogy vármegyékké nevezze át a megyéket. Megjegyezte, a magyar államiság ezer éve alatt kilencszáz éve így nevezték a megyerendszert. Arról nem beszélt, amit Karsai László, történész a Megbeszéljük szerdai adásában mondott el: "A Horthy-korszak vármegyerendszerét jobbára a dualizmus idején alakították ki, amelyet persze aztán fejlesztettek, lényege pedig a centralizáció volt".

Arra az ironikus kérdésre, hogy az orosz-ukrán háború miatt tervez-e a kormány végvárságot kiépíteni, a Fidesz kommunikációs igazgatója, a KDNP országgyűlési képviselője megismételte a kampányszöveget, mely szerint számukra a magyar emberek biztonsága az első, hozzátéve, hogy végvárakra a honvédelem mai fejlettsége mellett nincs szükség, de a jövő évi költségvetésben nagy összeget szánnak a május végén bejelentett honvédelmi alapnak.

A kormánypártok képviselői azon az állásponton vannak, hogy a háborúnak véget kell vetni, Hollik úgy véli, hogy ez minden ember érdeke. Szerinte azonban Magyarország nem küldhet fegyvereket Ukrajnának, mert azzal csak háború végét halasztják el. Arról azonban nem beszélt, hogy milyen módon képzeli el a kormány a béke megteremtésének feltételeit. Tagadta, hogy a Moszkva által kifejtett feltételeket tartanák elfogadhatónak Ukrajna számára.

Az Oroszországgal szembeni szankciókkal – és a kormány ezek iránt tanúsított ellenállásával – kapcsolatban megjegyezte, "a kormány nem áll egyik oldalon sem", ők Magyarország pártján állnak. E ponton a műsorvezető felvetette, hogy Fidesz álláspontja morálisan aggályos, amit Hollik úgy kommentált, hogy a háború morális kérdésekeinél fontosabbnak tartja a magyar emberek érdekeit.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Hollik Istvánnal
2022.06.23., csütörtök 16:15
Riporter: Bolgár György