„Klubrádió
Ötös – Péterfyékkel

Hollandiának szüksége van a külföldiekre

1/08/2019 13:39

| Szerző: Klubrádió

Az emberek átlagosan három nyelvet beszélnek, fanyar humoruk van, és családcentrikusak, segítőkészek. Ezt tapasztalta egy ott élő magyar.

2019. augusztus 01. Ötös - részlet 19.08.01. Lovastyik Ádám
21:10
00:00

Bár sikeres volt Magyarországon is, de nem érezte jól magát. A családban és a barátok között igen, de úgy általában nem. A légkör, a közbeszéd, az állam és állampolgár viszonya nem tetszett Lovastyik Ádámnak. Nem érezte támogatónak az egész közeget, nem látott lehetőséget az önmegvalósításra, különösen az utolsó tíz évben.

Elkezdett hát Anglia felé kacsintgatni. Aztán Amerika lett belőle, közelebbről Kalifornia. Na ott megtapasztalta, hogy mi a különbség a két világ között, rájött, hogy másképp is lehet élni, mint itthon. Ha leült egy társasággal beszélgetni, azt érezte, hogy az emberek érdeklődőek, örülnek a másik sikerének, támogatják, biztatják egymást. Magyarországon? Irigykednek, visszahúzzák az embert.

Ám a kaliforniai munkának vége lett. Jöhetett a következő állomás. Ádámot egy holland fejvadász találta meg. Kurrens szakmája van. Eleinte ódzkodott, mert nem tud hollandul, de megnyugtatták, hogy ott mindenki beszél angolul. És így igaz. Tényleg mindenki, és nem csak angolul, hanem még más idegen nyelven is. Az állásinterjú könnyű volt, sőt még a regisztráció is. Megkérdezték tőle, hogy milyen nyelvű nyomtatványt kér, mert minden európai nyelven vannak ilyen papírok. Hollandiában tudják, hogy szükség van az idegenekre, a jól képzett, jól dolgozó emberekre.

Lovastyik Ádám szerint a hollandok nagyon befogadóak. Családcentrikusak, nem járnak el munka után sörözni, hanem sietnek haza. Fanyar humoruk van, s ha már viccelődnek is valakivel, biztos, hogy befogadták.

Két lánya van, gyakran jár haza. Amióta kint él, másképp látja Magyarországot. A külföldi élet átformálja az embert, a tapasztalat, hogy milyen kisebbségben lenni, megváltoztatja. Kívülállóként könnyebb megbeszélni a hazai dolgokat is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Ötös
2019.08.01. 10:00
Műsorvezető: Péterfy Gergely