„Klubrádió
Ötös – Péterfyékkel

Bárhol, csak nem itthon...

9/05/2019 15:03

| Szerző: Klubrádió

A tarthatatlan munkahelyi körülmények és a politika űzte el Magyarországról a fiatal óvónőt. Németországban most jól érzi magát.

2019. május 09. Ötös - részlet 19.05.09. Kovács Kata
22:37
00:00

Sok kisebb-nagyobb pofon kellett ahhoz, hogy a távozás mellett döntsön. Például az, hogy huszonötnél több gyermeket zsúfoljanak össze egy óvodai csoportba, vagy az, hogy ne legyen segítsége, vagy az, hogy a főnöke jelezze, nem szabad ám lájkolni egy ellenzéki vezető internetes oldalát egy katolikus óvodában. A pedagógusok megbecsüléséről már ne is beszéljünk.

Kovács Kata édesanyja szerint mindebbe bele lehetne törődni, nem neki volt a legrosszabb dolga Magyarországon. És tényleg. Ha az ambíciózus emberek elmennek, akkor maradnak azok, akiknek mindegy, és a fideszesek?

Kata azonban nem akart maradni, miután jól beszél angolul és németül, Németországot választotta négy hónappal ezelőtt. Amíg a diplomáját honosítják, addig nem dolgozik óvodában, hanem családnál foglalkozik a gyerekekkel.

Bíznak benne, megbecsülik. A beszédén ugyan általában meghallják, hogy nem német, de tisztelik. Szabadon él, az itthoni, feszített óvodai munka után ez szinte pihenés, feltöltődés.

A politikai érdeklődése megmaradt, hamarosan el is helyezkedhet, de nem biztos, hogy Németországban. Elképzelhető, hogy máshol folytatja. Hogy hol? Bárhol, csak nem Magyarországon.

Péterfy Gergely interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Pixabay.