„Klubrádió
Ötös – Péterfyékkel

Családban is, barátságban is jót tesz a távolság

23/05/2019 14:06

| Szerző: Klubrádió

Egy ország, ahol a kapcsolatot keresik, nem a különbséget, ahol a sokszínűség élvezhető, pozitív dolog, ahol nem szívják mellre a politikát. Oda költözött egy építész-lakatos.

2019. május 22. Ötös - részlet 19.05.22. Nagy Sándor Péter
18:21
00:00

Még mindig külföldi, bár több, mint 10 éve ment Barcelonába, ott van családja és cége. Nagy Sándor Péter a Műegyetemen tanult, onnan ment ösztöndíjjal tovább Spanyolországba. Miután megszerezte az építész diplomáját, rájött, hogy az élet úgy nem teljes, nagyon érdekelte a tervezésen túl a kivitelezés, így megtanulta a lakatos mesterséget. A cég most dizájnnal és építéssel is foglalkozik, a kliensek jó része külföldi.

Azt ugyan érzi, hogy ott más a környezet, ugye nincsenek gyerekkori barátai, más az élet, mint az itthoni falujában, ahová egyébként gyakran hazajár, de ezt nem úgy éli meg, hogy ebből hátránya származna. Nem gondolja magát kirekesztettnek, hiszen a spanyolok, illetve katalánok nyitottak, befogadóak.

Az utóbbi években különösen érdeklődnek Magyarország iránt, sokan utaznak ide, és szinte kivétel nélkül jó emlékekkel térnek vissza. Az is gaz, hogy általában nem nagyon tesznek különbséget mondjuk magyar és lengyel, vagy magyar és román között, hasonlónak látnak bennünket. Akik olvassák a híreket, foglalkoznak politikával, azok viszont aggódnak. Magyarország sajtója sokat romlott Spanyolországban az elmúlt 10 évben.

Amikor hazajön, érzi, hogy nem szabad politikáról beszélni, mert az emberek nagyon hamar megharagszanak egymásra. Ott szabad. Nehéz összeveszni ilyesmin, nem szívják mellre a politikát, olyan sincs, hogy mondjuk az ember azért nem megy el egy kocsmába, mert a tulajdonosnak mások a nézetei. Barcelona sokszínű, sok náció lakja, a kapcsolatot keresik, nem a különbséget.

Dolgozni is egyszerűbb ott, nincs az a merev hivatali gépezet, bürokrácia. Péter is mediterrán lett egy kicsit. Többször kérdezték már tőle, hogy magyar-e még egyáltalán.

Elképzelhető, hogy elhagyja Spanyolországot, de nem hazafelé veszi az irányt, inkább másfelé Európában. Persze időről időre eljön Magyarországra, de azt vallja: családban is, barátságban is jót tesz a távolság.

Péterfy Gergely interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.