„Klubrádió
Reggeli gyors

"Szabadságot a politikai foglyoknak"

18/02/2019 09:51

| Szerző: Klubrádió

Százezrek tiltakoztak szombaton Barcelonában, mert perbe fogtak 12 katalán politikust a 2017-es elszakadási kísérlet miatt

2019. február 18. Reggeli gyors - részlet 19.02.18.
07:11
00:00

A szervezők szerint félmillióan vonultak utcára "Szabadságot a politikai foglyoknak" és "Az önrendelkezés nem bűn" feliratú molinók alatt Katalónia központjában. A tiltakozók szerint a függetlenségi népszavazás kezdeményezői és megszervezői semmilyen bűncselekményt nem követtek el. A madridi ügyészség szerint viszont lázadást, zendülést és költségvetési csalást követtek el. A fővádlott Carles Puigdemont, katalán elnök még mindig Belgiumban tartózkodik, ha hazatérne, azonnal letartóztatnák.

 

A jelek szerint Pedro Sanchez kormánya nem tud úrrá lenni a helyzeten, bár úgy tűnik, hogy Spanyolország többsége az egység mellett áll ki. A katalánok viszont továbbra is elszakadás-pártiak. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az ország költségvetését nem tudták elfogadni, így lehet, hogy előrehozott választásokat kell tartani.

Március közepére újabb tüntetést hirdettek - mondta el a Reggeli gyorsban  Domonkos Endre, a Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos főmunkatársa.

Szénási Sándor interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.